10:29 / 09.03.2020.

Autor: Petar Vlahov/Studio 4/IMS/HRT

Santini: EU ulazi u recesiju, samo je pitanje koliko duboko

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Našu najveću banku "Zagrebačku banku" trese skandal koji se odnosi na 2,79 milijardi kuna sumnjivih transakcija. U ovaj slučaj i monitoring banke uključio se i HNB.
Našu najveću banku "Zagrebačku banku" trese skandal koji se odnosi na 2,79 milijardi kuna sumnjivih transakcija. U ovaj slučaj i monitoring banke uključio se i HNB.

Nagle smjene čelnih ljudi u toj banci te netransparentnost i kontrola rizičnih transakcija koje se povezuju s pranjem novca pod lupom je HNB-a.

Može li to imati utjecaja na klijente i štediše banke, objasnio je ekonomski analitičar Gusta Santini.

- Ne raspolažem nekim dodatnim informacijama pa mi je teško suditi, osim načelnog stava. Kapital odnos po definiciji nije spreman plaćati poreze niti imati ikakve obveze. Ono što zovemo sivo ili crno gospodarstvo hoće legalizirati svoj novac. I to mora negdje otprilike biti ova priča o tome što se događa u Zagrebačkoj banci, rekao je Santini.

Može li ovo biti pogubno za sigurnost našeg monetarnog sustava ili je to preoštra ocjena, pitao je voditelj Petar Vlahov.

- Preoštra jer neće se tu ništa dogoditi, HNB će to riješiti. Postoji preferencija rizika, postoji spremnost na rizik. Činjenica da je netko bio spreman i da je učinio to što je učinio je ta da sustav nema dovoljno osigurača. Dakle, problem je u preventivi. I to je ozbiljan problem koji dovodi u pitanje sustav, smatra Santini.

Imamo još jedan potencijalni slučaj s Deutsche Bank koja je zadnjih godina preuzimala i otkupljivala veći broj rizičnih dugovanja od tvrtki diljem Njemačke i Europe. Sada su, navodno, oni u problemu kada je riječ o servisiranju takvih dugovanja.

- Razlika je što iza njih stoji Njemačka i te će se stvari riješiti, to ne može krenuti u lošem smjeru. Kako što smo mi uništili naš bankarski sistem početkom 2000. godine. Valjda iz nekog razloga, rekao je Santini.

Stiže nova ekonomska kriza?

- Europska unija ulazi u recesiju, samo je pitanje koliko će potonuće biti duboko, ocijenio je.

- Razlika od 2008. je ta što ona dolazi iz realnog gospodarstva. Ono ima puno veći vremenski pomak, globalizacija usporava procese proizvodnje jer transport ne ide onom brzinom kao prije, to znači i traženje novih dobaljača. Sad su zemlje došle na svoje, one koje imaju znanstveno - istraživački rad razvijen. Mi nemamo pripremljenu znanost da pomogne naše gospodarstvo, zaključio je.

- Njemačka će iskoristi ovu krizu da restrukturiranje. Što kriza donosi? Tu se radi o deflaciji. Smanjenje burzi, pad tih cijena, cijena nekretnina i tu dolazi do deflacijskih procesa. Ako nema države i ako nema nacionalne komercijalne banke kako će te refinancirati cijelu priču? Nikako, rekao je.
 

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!