10:39 / 22.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Santini: Na Kamenita vrata treba otići

-

-

Foto: - / -

Santinija smo pitali hoće li Hrvatska za nekoliko godina uvesti euro u i treba li žuriti s tom odlukom. Ističe da u ovom trenutku potpuno nespremno dočekujemo moguću ekonomsku krizu.
Hoće li Hrvatska za nekoliko godina uvesti euro i zašto bi, ili ne bi trebali žuriti s tom odlukom i ispunjavanjem uvjeta. Euro je ove godine obilježio 20 godina postojanja i preživio mnoge krize.

O ovoj je temi u Studiju 4 govorio ekonomski analitičar Guste Santini.

- Euro se u dobrim vremenima pokazao kao dobar. Manje i siromašnije zemlje su zaduživale po niskim kamatama jer je euro naslijedio ugled njemačke marke. Sve je to bilo jako divno do 2008. godine. Onda su razvijene zemlje okrenule se sebi, a manje razvijene zemlje ostavljene su sa strane da se nose s krizom "kako znaju i umiju".

Najavljuje se nova ekonomska kriza.

- Ekonomska znanost u Hrvatskoj trebala bi analizirati karakteristike hrvatskog gospodarstva, da preispita moguće udare temeljem nove krize. Kriza uvijek boli, ali je pitanje da vas boli što manje.

Santini kaže da Hrvatska zapravo u prošloj godini nije ostvarila proračunski suficit od 0,3 posto kao što se to tvrdi.

- Hrvatski porezni sustav i hrvatska država je naslonjena na deficit robne razmjene. Mi uvozimo i nacionaliziramo taj uvoz tako da naplaćujemo PDV. Država dobiva porezne prihode, ali se postavlja pitanje što bi bilo da nema deficita. Turizam izvozi poreze. Negdje 20% poreza je, prema mojoj procjeni, naplativo preko turističkog sektora. Sada će biti to manje jer smo smanjili s 25 na 13 posto. Ja sve ovo zovem "fatamorgana". Turizam i deficit robne razmjene prikazuje stanje u gospodarstvu i hrvatskom društvu općenito.

Guste Santini dodaje da je uvođenje eura "točka na i".

- Sve smo učinili da nemamo svoju monetarnu politiku. Nemamo nacionalnu ekonomsku politiku te nemamo koncepciju i strategiju razvoja. Mi smo zemljama od 4 milijuna stanovnika. Moramo definirati područje u kojemu možemo djelovati.

Kada smo doveli strane banke, trebali smo zabraniti valutnu klauzulu, ističe Santini.

- Mi moramo napraviti nužne reforme da bi mogli uvesti euro. Mi smo 1. srpnja 2013., nakon 10 godina priprema, totalno nespremni ušli u Europsku uniju. Zamislite korporaciju od 4 milijuna zaposlenih. Rukovodstvo te korporacije ne zna koji im poslovi trebaju, koliko oni vrijede...Možete li zamisliti da bi ta korporacija preživjela pet dana? Ja ne mogu. Mi moramo imati malu i učinkovitu državu. Redefinirati procese...

Santini ističe da u ovom trenutku Hrvatska potpuno nespremno dočekuje eventualnu novu ekonomsku krizu te sarkastično zaključuje.

- Na Kamenita vrata treba otići. Zapaliti svijeću, to je najbolji instrument da se spasimo od užasa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!