11:13 / 14.10.2019.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Santini o spašavanju Croatia Airlinesa

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Je li Croatia Airlines poput Uljanika ili novu državnu injekciju treba drugačije vrednovati?
"Država novcem poreznih obveznika opet pomaže gubitaše" - teza je to koja se ponavlja nakon što je Croatia Airlines dobila od države 250 milijuna kuna za stabilizaciju. Je li Croatia Airlines poput Uljanika ili novu državnu injekciju treba drugačije vrednovati, u Studiju 4 HTV-a komentirao je ekonomski analitičar Guste Santini.

- Svaki subjekt ima neku imovinu i neke obveze. Država je u Uljaniku bila suvlasnik te je morala brinuti o svojoj imovini. Što se tiče Croatia Airlinesa, situacija spašavanja je upitna. Pitanje je znamo li mi koliko ta tvrtka vrijedi? To je prvo pitanje. Drugo, trebamo znati što bi trebalo napraviti u toj tvrtki da bi ona za 50 posto bila efikasnija. Croatia Airlines je potrebno restrukturirati - poručio je. Kako ćemo razviti kontinentalni turizam, a Osijek nije ozbiljna zračna luka, pita i dodaje da Hrvatska mora imati svoju jasnu koncepciju i strategiju razvoja.

- Od presudne je važnosti integrirati dijasporu s domaćim stanovništvom. Također, pravo restrukturiranje javnog sektora povećalo bi hrvatski BDP za barem desetak posto. Pitanje je zašto to ne radimo. Mi imamo znanost, ali ona je ukras. Mi je moramo integrirati u "biće hrvatskog društva". Tako se rade dugoročni projekti razvoja zemlje. Volio bih primjerice kod slučaja Uljanika čuti što o tome misli Ekonomski fakultet u Puli, komentira Santini i dodaje da cijeli javni sektor treba ojačati i restrukturirati.

- Ono što je javno, treba jasno definirati kao javno i država se tu treba pojavljivati kao aktivni čimbenik. 

Pogledajte cijeli razgovor s Gustom Santinijem:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!