12:30 / 02.04.2019.

Autor: V.K./HRT

Santini: Vlada je uvijek vatrogasac

-

-

Foto: - / -

Jesu li jeftini krediti prošlost za građane, posebno ako je riječ o promjenjivim kamatama? Trebaju li građani koji su ugovorili dugoročne kredite s promjenjivom kamatnom stopom razmisliti o poduzimanju zaštitnih mjera?
Jesu li jeftini krediti prošlost za građane, posebno ako je riječ o promjenjivim kamatama? Naime, trebaju li građani koji su ugovorili dugoročne kredite s promjenjivom kamatnom stopom razmisliti o poduzimanju zaštitnih mjera?

O toj temi u emisiji „Studio 4“ razgovaralo se s ekonomskim analitičarom Gustom Santinijem.

Santini je rekao kako je stanje u našem društvu tragično.

- Brodogradnja je trebala biti prepoznatljiva marka hrvatskoga gospodarstva. Mogli smo razviti gospodarstvo na temelju znanja iz brodogradnje. Danas kada 30 godina nismo ništa napravili u brodogradnji teško da se ona može bez ozbiljnog restrukturiranja i dokapitalizacije spasiti i ne znam o čemu svi govore, rekao je.

- Sve obveze koje Hrvatska ima su dio javnog duga i one su kumulatori gubitaka koji danas nisu identificirani kao gubici, nego kao obveza, a sutra će biti gubici, ističe.

Santini govori kako ćemo uvođenjem eura riješiti mnoge stvari i ne treba se toga bojati.

- Europska središnja banka vodi aktivnu gospodarsku politiku i još se tiska velika količina eura koji je postao svjetska rezervna valuta. Usporavanje njemačkog gospodarstva sugerira da neće biti restriktivne politike Europske centralne banke i smatram da u idućem razdoblju ne treba očekivati rast kamatnih stopa, naglašava i dodaje kako je svjetski kreditni balon jako napuhan i da je svijet spreman na novu financijsku krizu, ali se u Hrvatskoj to ignorira.

- Mnoge su zemlje EU-a u krizi i to bi moglo utjecati na naš turizam, a ako se to dogodi, u Hrvatskoj će nastati lom, zato što će bitno pasti prihodi od PDV-a, a mi temeljimo sav porezni sustav na PDV-u. Ako padne turizam, smanjit će se platna bilanca koja će nas vući u ponovne kredite, a to će nam smanjiti rejting, istaknuo je Santini.

- U Hrvatskoj je vlada uvijek vatrogasac. Ona uvijek ima samo sadašnjost, a nikada budućnost, a smisao je ljudskog promišljanja u budućnosti, govori i dodaje da je Hrvatska trebala razvijati malo i srednje poduzetništvo u turizmu na ekonomskim načelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!