14:17 / 10.02.2020.

Autor: Mariola Milardović Perić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Sardina, jedna od rijetkih iz Dalmacije koji izvoze

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 14 i pol tisuća tvrtki u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih samo 7,7 posto izvozi proizvode.
Od 14 i pol tisuća tvrtki u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih samo 7,7 posto izvozi proizvode. S obzirom na to da nam je s ulaskom u EU otvoreno golemo tržište, to je poražavajući podatak, posebice stoga što je postotku pridodan i turizam.

Kad bismo tu gospodarsku granu izostavili, dakle, izvoz bi bio još manji. A upravo je internacionalizacija poslovanja ključna za razvoj gospodarstva. Stoga su u županijskoj komori organizirali radionice potpore u poslovanju za postojeće, ali i buduće izvoznike.  

Postirska je Sardina, jedan od rijetkih dalmatinskih izvoznika. Osamdeset posto uzgojene i prerađene ribe plasira se na inozemna tržišta. Izvoze u 27 zemalja, od Amerike, Kanade, Australije, Kine , Rusije do Europe. Zahtjevna svjetska tržišta osvajaju visokom kvalitetom proizvoda.

- Mi smo lani u Ukrajinu izvezli milijun konzervi i to je i nas iznenadilo, pozitivno. U mnogoljudnim zemljama uvijek ima mjesta za proizvode visoke kvalitete, naglašava Davor Gabela, direktor prodaje i marketinga Sardina d.o.o.

Malo je ovakvih primjera u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj  prerađivačka industrija nestaje, tvornice  su  zatvorene, IT sektor još nije dovoljno stasao, jedino turizam popravlja gospodarsku krvnu sliku. Europsko tržište golemo, svjetsko još i veće, a samo 7, 7 posto dalmatinskih tvrtki izvozi svoje proizvode.

- To su loše brojke i trebamo zajedno raditi da potaknemo internacionalizaciju, govori Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split.

- Treba im pomoći i informiranjem o modelima kreditiranja i osiguranja kod naplate inozemnih potraživanja, naglasila je dr.sc. Mira Krneta, voditeljica Područnog odjela HBOR-a za Dalmaciju.

Teme su to radionica "Podrška internacionalizaciji poslovanja". Nakon Splita održat će se još u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!