"Hrvatska ključni partner za ostvarivanje ciljeva čiste energije"

01.03.2023.

Zadnja izmjena 12:01

Autor: M.Š./Hina/HRT

Don Graves, zamjenik ministra trgovine SAD-a

Don Graves, zamjenik ministra trgovine SAD-a

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ubrzana tranzicija prema čistim energijama podržava gospodarski rast i stvaranje dobro plaćenih radnih mjesta, rečeno je u srijedu na sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC), uz poruku da je Hrvatska ključni partner u istočnoj Europi za ostvarivanje ciljeva čiste energije.  

Sastanak koji se održava u Zagrebu, organiziraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, Američko-srednjoeuropsko poslovno udruženje i Atlantsko vijeće.

U fokusu konferencije je brza dekarbonizacija gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje buduće suradnje.

P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.

Zamjenik američkog državnog tajnika za trgovinu Don Graves istaknuo je na skupu zajedničke napore za tranziciju prema gospodarstvu temeljenom na čistoj energiji, u trenutcima dok se cijeli svijet suočava s učincima klimatskih promjena i akutne energetske krize pokrenute ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Ti izazovi naglašavaju presudnu važnost kolektivnog rada i uloge privatnog sektora, poručio je.

Naglasio je kako je Hrvatska ključni partner u istočnoj Europi za ostvarivanje ciljeva čiste energije.

- Na današnjem sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC) raspravljalo se o tome kako SAD i EU mogu nastaviti unaprjeđivati poticajno okruženje za privlačenje inovativnih energetskih i klimatskih kompanija, o poboljšanju opcija za financiranje te promicanju partnerstva, rekao je Graves.

Zemlje koje ubrzanu tranziciju gospodarstva prema čistim energijama postave kao strateški prioritet neće samo doprinijeti redukciji štetnih emisija, već će podržati i gospodarski rast i stvaranje dobro plaćenih radnih mjesta, kazao je.

- Zajedničkim radom možemo "otključati" velike europske resurse čiste energije, promovirajući proizvode i usluge s nultim i niskim emisijama, poručio je Graves.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da se kongres održava u nikad izazovnijim vremenima, ne samo za Europu nego i cijeli svijet.

Pritom je izdvojio rusku invaziju na Ukrajinu, globalnu energetsku nesigurnost i migrantsku krizu.

- Ne možemo doći do tranzicije, do klimatskih neutralne Europe i svijeta, ne možemo doći do sigurnosti u opskrbi bilo plinom bilo električnom energijom i svim ostalim energentima bez suradnje, bez inovcija bez težnje da se stvari promijene, istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.

- Države koje odluče da im je razvoj "čiste energije" starteški prioritet ne samo da će pomoći u smanjenju emisije CO2 u svojim zemljama nego i šire, pomoći će i u gospodarskom rastu te stvaranju novih radnih mjesta za sve nas, ističe zamjenik ministra trgovine SAD-a Don Graves.

Filipović: LNG terminal je vizionarski projekt, bitna je i nuklearna energija


Kazao je i da je krčki LNG terminal bio vizionarski projekt, vrlo važan za stabilnost plinske opskrbe. Hrvatska, po njegovim riječima nastoji smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, s planom što veće uspostave obnovljivih izvora energije, uključujući vodik.


Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić naveo je da se radi o tijesnoj suradnji između SAD-a i ovog dijela Europe, posebno o hrvatsko-američkoj suradnji.


- To se odnosi isključivo na to da ne možemo doći do tranzicije - klimatski neutralne Europe i svijeta, do sigurnosti u opskrbi, bilo plinom, bilo električnom energijom i svim ostalim energentima bez suradnje i inovacija, bez težnje da se stvari promijene, istaknuo je Milatić.


Naveo je da je Hrvatska postala jedno od središta za plin te da će se sljedeće dvije godine udvostručiti kapaciteti krčkog LNG terminala. Vezano uz instaliranje novih obnovljivih izvora energije, naglasio je da je hrvatski cilj od minimalno 2.500 megavata u idućih pet, šest godina.


Hrvatska, ističe, podržava krug zemalja koje se slažu da nuklearna energija smanjuje CO2 emisiju i da je bitna jer je nužno potrebna za količine energije koja će se morati stvarati.


- Nuklearna energija je bitna, a modularni nuklearni reaktori su nešto što će se u budućnosti događati. To treba gledati i kroz prizmu da smo vlasnici pola Nuklearne elektrane Krško, istaknuo je Milatić.

Inače, na otvorenju sastanka u četvrtak sudjelovat će i premijer Andrej Plenković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!