Milatić pozvao građane da prijeđu u sustav javne usluge opskrbe plinom

19.09.2022.

12:16

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Državni tajnik Ivo Milatić

Državni tajnik Ivo Milatić

Foto: HTV / HRT

Predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održali su sastanak s opskrbljivačima plinom odnosno s predstavnicima 35 lokalnih plinara. Teme razgovora bile su dinamika poslovanja i isporuka tog važnog energenta. Milatić je rekao da će u Gradsku plinaru Zagreb Opskrba doći najviše zahtjeva, možda i do 70.000 te da joj je Ministarstvo spremno pomoći ako zbog dodatnog broja kupaca bude imala problema u opskrbi plinom.


- Dobili smo informacije o stanju ugovorenosti kapaciteta, eventualnim problemima. Kada su u pitanju kućanstva u RH, u obvezi javne usluge, i oni koji su u tržišnom dijelu, a hoće se prebaciti u obvezu javne usluge, garantirali su nam da će opskrba ići bez problema i da imaju ugovoren plin. Iskomunicirali su sve eventualne probleme oko cijene i nabave plina. Bilo je i pitanje što ćemo u dijelu kategorije poduzetništva, a u pitanju su javne institucije - vrtići, škole, bolnice, poduzeti. Dobili smo i informacije koje su količine i koliko bi otprilike bilo potrebno osigurati količina za rješavanje takvih problema, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Pozvao je sve građane koji su odlučili da iz tržišnog dijela opskrbe plinom prijeđu u opskrbu plinom u javnu uslugu, da to naprave, iako postoje stanoviti tehnički problemi. 

- Tražili smo da nam se jasno objasni zašto je to toliki problem. To je potencijalno oko 100.000 zahtjeva, a zakon je pisan u vremenima kada je sve funkcioniralo normalno i kada su ti prijelazi iz jedne na drugu vrstu opskrbe bili prilično rijetki i lako izvodivi. Inzistirali smo da se do kraja ovog tjedna, bez obzira na to što je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jasno obznanila i dala upute kako i na koji način prijeći iz tržišne u opskrbu u obvezi javne usluge, da još jednom zajedno s opskrbljivačima i distributerima detaljno daju upute građanima i da osiguraju da svi građani imaju očitanje brojila zaključno s krajem rujna kako bi do 1. listopada svi koji hoće prešli iz tržišne usluge na jeftiniju uslugu opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge. Tehnički će taj prijelaz trajati neko vrijeme, jer 70 do 100 tisuća zahtjeva netko mora obraditi, no najvažnije je da nitko ne bude oštećen, kakav je račun i je li po onoj cijeni koju je građanin očekivao, istaknuo je.

Kazao je da će u Gradsku plinaru Zagreb Opskrba doći najviše zahtjeva, možda i do 70.000 te da joj je Ministarstvo spremno pomoći ako zbog dodatnog broja kupaca bude imala problema u opskrbi plinom. 

- Svi građani imaju pravo na opskrbu u javnoj usluzi, ako su bili u tržišnoj usluzi mogu se prebaciti na opskrbu u javnoj usluzi, a ako se dogodi da netko od opskrbljivača zapadne u problem postoji tvrtka koja se zone HEP Plin d.o.o. koja je zajamčeni opskrbljivač i koja bi opet preuzela opskrbu tih istih građana, rekao je Milatić. 

Na pitanje je li GPZ u stanju primiti toliko zahtjeva, rekao je da se GPZ javio za takvu opskrbu i da je dužna osigurati svima plin, a ako zapadne u probleme, pomoći će joj se da ih otkloni ili da opskrbu preuzme zajamčeni opskrbljivač koji je postavljen od strane države.

- Građani će imati plin imati po cijeni koja je garantirana do 1. travnja, a što će biti dalje, građani će na vrijeme biti obaviješteni, rekao je.

Naglasio je da su za očitanja brojila zaduženi distributeri, što moraju izvršiti do 1. listopada. 

"HERA je morala voditi računa"

Upitan koja je sudbina Upravnog vijeća HERA-e, kazao je da je zaključak nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo koji je jasno HERA-u pozvao na odgovornost, dakle njihovo Upravno vijeće.

Na pitanje je li HERA mogla uočiti da se Plinara istočne Slavonije registrirala za preprodaju plina, odgovorio je da je to HERA mogla vidjeti jer im je te podatke dostavio HROTE.

- HERA je morala voditi računa o tome tko ima dozvolu za opskrbu, a tko za trgovinu i nije normalno reći da je opskrba isto što i trgovina, naveo je Milatić.

Naglasio je i da su hrvatski članovi Uprave INE već trebali ponuditi ostavke kao moralni čin, a što, istaknuo je, dovoljno govori o njima kao ljudima, pogotovo jer su imali plaće više od premijerske.

Dodao je i da će Vlada sigurno ići u smjeru da se astronomske cifre za njihove otpremnine, a radi se, navodno o ukupno četiri milijuna kuna, ne isplate u tolikom obimu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!