Savjet Hanfe: Uvođenje eura snizit će omjer solventnosti društava za osiguranje

14.03.2022.

17:27

Autor: V.K./HRT/Hina

Euri

Euri

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uvođenje eura snizit će omjer solventnosti društava za osiguranje, a ona kod kojih se očekuje da će biti znatnije pogođena prelaskom na euro već su definirala plan mjera poboljšanja solventne pozicije tijekom ove godine, istaknula je u ponedjeljak Hanfa.

Naime, Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici razmatrao i tijek aktualnih zakonodavnih priprema za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kao i utjecaj uvođenja eura na poziciju solventnosti društava za osiguranje.

Kako se podsjeća u priopćenju, Vlada bi konačan prijedlog Zakona o euru na drugo čitanje u Hrvatski sabor trebala uputiti u travnju, a u slučaju da Vijeće EU-a u srpnju donese odluku o ulasku Hrvatske u europodručje i utvrdi fiksni tečaj konverzije, od 5. rujna nastupit će obveza dvojnog iskazivanja cijena, a također, uz to postoji još 78 zakonskih prijedloga koji će se mijenjati isključivo ili djelomično zbog eura.

Savjetu su predstavljeni i rezultati tržišnih vježbi procjene utjecaja uvođenja eura koje su po Hanfinim uputama i metodološkom pristupu društva za osiguranje provela 2020. i 2021. godine.

Naime, zbog uvođenja eura osiguravatelji će trebati provesti prilagodbu metodološkog pristupa za izračun SCR-a (omjera prihvatljivih vlastitih sredstava i potrebnog solventnog kapitala), što znači da će uzeti u obzir pretpostavke europodručja koje su u mnogočemu različite od pretpostavki koje društva za osiguranje trenutačno koriste, a sama promjena pretpostavki reflektirat će se na vlastita sredstva osiguratelja, kao i na potreban solventni kapital, objasnili su iz Hanfe.

Tržišne vježbe su dale očekivane rezultate koji ukazuju na to da će uvođenje eura sniziti omjer solventnosti društava za osiguranje. Hanfa će tijekom 2022. pojačano pratiti solventne pozicije društava za osiguranje na tromjesečnoj osnovi te razinu tehničkih pričuva, sredstava i potrebnog solventnog kapitala. Društva za osiguranje kod kojih se očekuje da će biti značajnije pogođena prijelazom na euro već su definirala plan mjera poboljšanja solventne pozicije tijekom 2022. pa će u fokusu Hanfe biti i izvršavanje mjera poboljšanja njihove solventne pozicije, istaknuto je.

Na Savjetu su predstavljene i aktualnosti sa Zagrebačke burze, a one, među ostalim, upućuju i na povećane troškove zbog uvođenja eura za njezine članice.

- Ova godina će za burzu i njezine članove biti izrazito zahtjevna s organizacijskog i financijskog aspekta radi implementacije dviju novih inačica trgovinskog sustava T7, priprema za uvođenje eura, te aktivnosti pripreme za prilagodbu modela središnjeg vođenja računa klijenata kod SKDD-a, uz implementirani CCP, napisali su iz Hanfe.

Invazija na Ukrajinu i sankcije Rusiji ne utječu na stabilnost nebankarskog financijskog sektora

Razmatran je i utjecaj invazije na Ukrajinu na financijsko tržište, a prema prvim analizama Hanfe, sankcije prema Rusiji i Bjelorusiji, kao i dosadašnja ulaganja, ne utječu na postojeću financijsku stabilnost nebankarskog financijskog sektora koji u najznačajnijem dijelu čine mirovinski fondovi, osiguranja i investicijski fondovi.

- Zbog već postojećih zakonskih ograničenja obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi nemaju direktnih ulaganja u ruske, bjeloruske i ukrajinske dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca. Mirovinski fondovi su dugoročni ulagači na tržištu, kratkoročni negativni šokovi nakon reakcija globalnog tržišta se uglavnom ubrzo neutraliziraju, a u duljem razdoblju ostvaruju stabilne i pozitivne prinose za svoje članove, rekli su iz Hanfe.

Na sjednici Savjeta je bilo riječi i o primjeni direktive EU-a koja određuje pravila određivanja troškova i naknada kod ulaganja u alternativne i otvorene investicijske fondove.

Iz Hanfe su tako napisali da je kroz nadzornu vježbu uočeno kako kod nekih društava postoji manjak dokumentiranosti samog procesa određivanja cijena, kao i internih akata koji uređuju i propisuju sam proces, te manjak dostavljenih dokaza o postupanju i aktivnostima.

- U analitici naknada koje se naplaćuju iz imovine UCITS fonda značajni udio predstavljaju naknade za upravljanje. Kod srednjih i manjih društava odluku o naknadi za upravljanje primarno donosi Uprava društva te postoji nedovoljna uključenost mehanizama internih kontrola u sam proces. Zato će se kroz izmjene zakonskih akata i izradu Smjernica o troškovima i naknadama društvima za upravljanje investicijskim fondovima dodatno odrediti okvir i kontrola sprječavanja prekomjernih/neopravdanih troškova prema ulagačima, poručili su iz Hanfe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!