16:47 / 09.12.2020.

Autor: Ivanka Bukulin/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Savjetovanje za građane s financijskim problemima

-

-

Foto: - / -

Zbog koronakrize mnogima su prihodi znatno manji, sve više kućanstava ima probleme s podmirivanjem mjesečnih izdataka. Uz to, mnogi su i prije epidemije imali financijske probleme te dugove.
Zbog koronakrize mnogima su prihodi znatno manji, sve više kućanstava ima probleme s podmirivanjem mjesečnih izdataka. Uz to, mnogi su i prije epidemije imali financijske probleme te dugove.

Kako bi pomogli onima kojima je sada najteže, Udruga Padobran, Fina i Hrvatska udruga banaka pokrenule su pilot projekt savjetovanja građana s financijskim poteškoćama. Besplatno im se analiziraju prihodi, rashodi i imovina, te predlaže kako ponovno financijski ojačati.

U zagrebačkoj FINA-i u Vukovarskoj ulici odnedavno radi savjetovalište. Saša je došao u FINA-u doznati koliko duguje, a usput je zatražio i savjet od Udruge Padobran. 

- To su stari dugovi koji se vuku i nikako od nikoga da dobijem rješenje što napraviti, kome se obratiti. Niti možeš dignuti kredit, niti pozajmicu, rekao je Saša Poljan.

Savjetnici iz Udruge Padobran kontaktirat će s  njegovim vjerovnicima i pokušati postići dogovor.

- Može se napraviti s vjerovnicima sporazum o nekom iznosu koji mogu izdvojiti mjesečno, tako da vjerovnik povuče instrumente prisilne naplate i da se ljudima odblokiraju računi, govori Igor Škrgatić, Udruga za financijsku inkluziju.

S obzirom na prihode i rashode, može se dogovoriti obročna otplata, reprogramiranje obveza i otplata putem novog kredita, a za neke je izlaz jednostavni stečaj potrošača. Očekuje se da bi vjerovnici mogli biti zainteresirani za otpis dijela duga jer će im to biti porezna olakšica.

- Građanima, je potrebno dati sve informacije. Ono što smo primijetili u praksi, je da građani ne znaju kome se obratiti za pomoć, naglašava Vinka Ilak iz FINA-e.

Informaciju o tome kako do financijskog oporavka građani mogu dobiti i putem e-pošte ili telefona Udruge Padobran.

- Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, planiramo savjetovanje proširiti na ostale veće gradove u Hrvatskoj. Dakle, kroz traženje individualnog rješenja, analizu prihoda i rashoda svakog građanina koji ima poteškoće, pokušava se pronaći neko rješenje, govori Ivan Hrvoje Maljković, Hrvatska udruga banaka.

U Hrvatskoj je 230 tisuća blokiranih građana. Neki od njih su s niskim prihodima ili ih uopće nemaju pa će se s dugovima teško moći obračunati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!