Savudrija privlači sve veći broj turista

13.08.2023.

07:00

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Najzapadnija točka Hrvatske, Savudrija, bilježi dobre turističke rezultate. Čak je Talijana u prvih sedam mjeseci bilo 11% više nego lani. Osim prirodnih ljepota, turiste privlače sportski sadržaji i dobra ponuda smještanih kapaciteta.


Jan iz Francuske prvi put ljetuje u Hrvatskoj. U Savudriju je došao, kaže, zbog čistog mora, prirode i sportskih sadržaja.

- Istra je veoma lijep dio Hrvatske, tražili smo smještaj na tjedan dana i oduševljeni smo brojnim različitostima ove lijepe zemlje, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Jan. 

Odabrali su privatni smještaj s bazenom. Stribor Filić iznajmljivanjem se bavi već 23 godine, a kaže da je ova godina bolja od prošle.

- Obično su tu tjedan ili dva tjedna, obitelji i imamo bazen onda vole doći s klincima, najviše iz Njemačke naravno, tu su Francuzi, čak i Danci su bili ove godine, objasnio je Stribor Filić, privatni iznajmljivač. 

Brojni kampovi


Uz privatni smještaj, na području Savudrije brojni su kampovi. Gulliano iz Njemačke treći je put u Hrvatskoj, ali prvi put u kampu.

- Kamp smo našli preko Interneta, ovdje smo od subote, prvi nam je put i vrlo je lijepo, kazao je Gulliano. 

Velik dio smještajnog kapaciteta čine i hoteli, ali i vikendice. Ovo područje u jednom trenutku može primiti više od 50 000 gostiju.

- Savudrija donosi velik dio turističkog kapaciteta, tu su smješteni i najbolji hoteli, hoteli s 5 zvjezdica. Sigurno doprinosi u velikom broju sveukupnom dobrom rezultatu. Na broju jedan su svakako Nijemci, zatim Slovenija, Austrija, Češka i Hrvatska, ove godine vidimo i oporavak, velik broj Talijana, dakle 11 posto plusa za prvih sedam mjeseci, istaknuo je Milan Popović, direktor TZ-a grada Umaga. 

Dobre rezultate u najzapadnijem dijelu Hrvatske potvrđuje i statistika. Umaško područje ostvarilo je dvomilijunto noćenje 6 dana ranije nego lani. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!