Sberbank prodaje svoj udjel u Fortenovi mađarskom fondu Indotek

08.04.2022.

21:32

Autor: HRT/Hina

Fortenova grupa

Fortenova grupa

Foto: HRT / HTV

Ruski Sberbank prodaje svoj udio u Fortenova grupi investicijskom fondu Indotek sa sjedištem u Mađarskoj. Iako je Sberbank manjinski vlasnik, drži 40-tak posto dionica. Za zaključenje transakcije potrebno je osigurati rješenja mjerodavnih regulatornih tijela na više tržišta.

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško pozdravio je ulazak fonda Indotek, kojeg prepoznaju kao dugoročnog strateškog partnera, u suvlasništvo Fortenova grupe te izrazio nadu i očekivanje da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti ishođena sva odobrenja koja su potrebna za zaključenje kupoprodaje udjela.

- Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem. Naše operativne kompanije uspješno upravljaju s poremećajima na tržištu izazvanima povećanjem troškova poslovanja i prekidima u pojedinim lancima opskrbe koje naši brojni kupci ne osjećaju i u potpunosti smo fokusirani na pripremu ovogodišnje sezone od koje imamo značajna očekivanja, istaknuo je Peruško.

Inače, sredinom ožujka su iz Fortenove grupe kazali da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, no nisu željeli komentirati detalje. Peruško je tada izjavio kako očekuje da će za nekoliko tjedana ruska državna banka Sberbank prodati svoj udio u Fortenovi. Ta ruska banka, s 40 posto vlasništva, najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi. Moguća prodaja udjela može se smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Udio u Fortenovi ima još jedna ruska državna banka, VTB, koja ima udio od sedam posto.

Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu. Fortenova grupa d.d. nastala je početkom travnja 2019. uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Grupa ima više od 50.000 zaposlenih, a posluje u tri temeljne djelatnosti - poljoprivredi, prehrani i prodaji te u netemeljnom poslovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!