Sberbank tvrdi da posluje normalno unatoč isključenju iz SWIFT-a

08:46 / 31.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Logo Sberbanke fotografiran u Moskvi

Logo Sberbanke fotografiran u Moskvi

Foto: Maxim Shemetov/File Photo / REUTERS

Najveća ruska banka Sberbank priopćila je u utorak da posluje normalno unatoč isključenju iz međunarodnog međubankovnog sustava SWIFT, koje je dio novog paketa sankcija EU-a prema Rusiji zbog njezina napada na Ukrajinu.

- Sberbank posluje kao i obično, a isključenje iz međunarodnog međubankovnog sustava za prijenos informacija i plaćanja SWIFT ne mijenja trenutnu situaciju s međunarodnim transakcijama, priopćila je press služba Sberbanka, a prenose RIA Novosti.

- Sberbank radi normalno. Glavna ograničenja su već na snazi. Prekidanje veze sa SWIFT-om ne mijenja trenutnu situaciju u međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne ovise o SWIFT-u i banka će ih obavljati standardno, kaže se u priopćenju.

Isključivanje Sberbanke iz SWIFT-a dogovoreno je u sklopu šestog paketa sankcija EU-a.

Taj paket uključuje i zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima te zabranu emitiranja trima ruskim televizijama.

Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Početkom ožujka Europska unija također je odlučila iz SWIFT-a isključiti banke VTB, Rossia, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovcombank i državnu korporaciju VEB.

Na SWIFT je povezano više od 11 tisuća banaka u gotovo svim zemljama svijeta.

Rusija ima vlastiti sustav za prijenos financijskih poruka, koji je kreirala njezina središnja banka kao odgovor na rizike mogućeg isključenja ruskih banaka iz SWIFT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!