Šećerane se zatvaraju, što i kako dalje?

22.02.2021.

07:11

Autor: Renata Waldman/Plodovi zemlje/M.Š./HRT

Šećerane se zatvaraju, što i kako dalje?

Šećerane se zatvaraju, što i kako dalje?

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Hrvatska je od tri, ostala na samo dvije šećerane. Nema dugo, ni mjesec dana, da je virovitička šećerana tehnološki najnovija i najmodernija - prestala s radom. Na burzi je završilo posljednjih 60 radnika.

Galerija
Šećerna repa, Foto: Plodovi zemlje/HRT
Igor Mikulić, HGK Osijek, Foto: Plodovi zemlje/HRTObrada šećerne repe, Foto: Plodovi zemlje/HRTStjepan Zorić, Erdut, Foto: Plodovi zemlje/HRTŠećer, Foto: Plodovi zemlje/HRTKrunoslav Jalovičar, Tvornica šećera Osijek, Foto: Plodovi zemlje/HRTMato Jakić, tvornica šećera Osijek, Foto: Plodovi zemlje/HRTŽeljko Zadro, predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera, Foto: Plodovi zemlje/HRTŠećerane se zatvaraju, što i kako dalje?, Foto: Plodovi zemlje/HRT

I naravno mnogi se opravdano, pa i u strahu pitaju što će nakon zatvaranja virovitičke - biti s preostale dvije šećerane u Osijeku i u Županji.

Gasi li se to hrvatska industrija šećera? Što će biti s kooperantima, površinama, strojevima za repu? I ostvaruje li se agenda onog crnog scenarija već viđenog u Europskoj uniji

Naime, 2000. godine u EU radilo je 257 šećerana, do našeg ulaska u EU preostalo ih je samo 106. Još jedine dvije - zasad - rade u Slavoniji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!