Sedam ruskih banaka isključeno iz SWIFT-a

02.03.2022.

13:38

Autor: M.Š./Hina/HRT

SWIFT i ruske banke - ilustracija

SWIFT i ruske banke - ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration / REUTERS

U sklopu jačanja sankcija EU-a protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, sedam ruskih banaka isključene su iz SWIFT-a, međunarodne mreže za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu EU-a.

Te banke sada imaju rok od deset dana za napuštanje SWIFT-a.

Ta mjera uključuje drugu najveću rusku banku VTB, zatim Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank i VEB.

Najveća ruska banka, Sberbank i treća po veličini Gazprombank nisu na popisu sankcioniranih banaka jer preko njih ide većina plaćanja za ruski plin i naftu, koje države članice i dalje uvoze iz Rusije.

Kriterij za odabir ovih sedam banaka ustanovljen je prema njihovoj povezanosti s ruskom državom, čime su implicitno uključene u ratne napore.

Isključivanje iz SWIFT-a ne znači da te banke ne mogu obavljati uplate i isplate, jer se ne radi o platnom sustavu, nego o sustavu za razmjenu poruka o plaćanju.

Međutim, isključivanje iz SWIFT-a znatno otežava poslovanje.

Banke mogu primjerice dogovoriti razmjenu poruka o uplatama odavno zastarjelim faxom ili elektroničkom poštom i to može funkcionirati kada je riječ o transakcijama između dviju banaka, međutim, često je riječ o transakcijama koje idu preko više banaka i postaje jako komplicirano ako samo jedna u tom lancu nije u istom sustavu za razmjenu poruka, ističu u Komisiji.

"OTP se može nositi s novim mogućim šokovima u Rusiji i Ukrajini"

Mađarska banka OTP Group može se zahvaljujući "izvrsnoj" kapitalnoj poziciji nositi s eventualnim tržišnim šokovima u Rusiji i Ukrajini, objavila je mađarska središnja banka u odgovoru na upit Reutersa.

- Prema rezultatima provjere otpornosti na moguće nepovoljne uvjete poslovanja i izračunima, adekvatnost bankinog kapitala na razini grupe izvrsna je, što se ne bi bitno promijenilo ni u slučaju novog značajnog tržišnog šoka u Rusiji i Ukrajini, stoji u odgovoru objavljenom u srijedu.

Ruska invazija na Ukrajinu pogodila je mađarska financijska tržišta i forinta je jutros bila na rekordno niskoj razini u odnosu na euro, spustivši se na oko 381 forintu za euro. Dionice OTP banke izgubile su pak prošlog tjedna trećinu vrijednosti.

Malo poslije 10 sati po srednjoeuropskom vremenu bankine dionice blago su se oporavile na budimpeštanskoj burzi, nakon jutrošnjeg pada, zadržavši se na razini jučerašnjeg zatvaranja kada se njima trgovalo po 10.000 forinti, ali i dalje su na najnižoj razini od studenoga 2020.

Krediti u Ukrajini i Rusiji činili su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju neto četiri posto OTP-ovoga kreditnog portfelja, prema podacima u prezentaciji za investitore, objavljenim na bankinoj internetskoj stranici.

U prvih devet mjeseci 2021. naplativi krediti OTP-a u Rusiji porasli su devet posto, te čak 31 posto u Ukrajini, najsnažnije među OTP-ovim inozemnim tržištima.

Udio ruskog i ukrajinskog poslovanja u OTP-ovu neto prihodu od kamata u razdoblju od siječnja do rujna prošle godine iznosio je 17 posto, uz stopu adekvatnosti kapitala na kraju rujna od 15,4 posto, manju za pola postotnog boda nego na kraju lipnja.

OTP grupa objavit će rezultate u 2021. potkraj tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!