19:34 / 04.09.2019.

Autor: Edi Škovrlj/P.F./HRT

Sedmi u svijetu po proizvodnji mediteranskih orada i brancina

-

-

Foto: - / -

Godišnja proizvodnja kvalitetne bijele ribe orade, hame i brancina u Cromarisu je dosegnula 10.000 tona. Izveze se 80% u 20 država svijeta.
Zadarski Cromaris sedma je tvrtka u svijetu po proizvodnji mediteranskih orada i brancina i jedna od najbrže rastućih. Ovih dana obilježava deset godina osnutka i poslovanja u okviru Adris Grupe.

Sve počinje u mrijestilištu, jednom od najsuvremenijih u Europi. Skuplja se ikra i liježe riblja mlađ. Čim postignu potrebnu težinu 3-4 grama, mlađ se seli u uzgojne kaveze na otvorenom moru.

Godišnja proizvodnja kvalitetne bijele ribe orade, hame i brancina dosegnula je 10.000 tona. Izveze se 80% u 20 država svijeta.

- Riba u roku od 24 sata stigne od naših kaveza do krajnjeg korisnika, objasnio je direktor Cromarisa Goran Markulin.

Vodeći svjetski proizvođači su Turci i Grci, koji proizvedu 10-15 puta više. No kvaliteta je na našoj strani.

- Dobili smo najznačajniji certifikat u industriji marikulture, zove se ASC. To je prvi takav certifikat za ovu vrstu ribe u svijetu da netko ima certificirana sva uzgajališta, rekao je Markulin.

Godišnji prihod od pola milijarde kuna udeseterostručene proizvodnje u posljednjih 10 godina. Uspjehom tvrtke zadovoljni su i radnici jer se to vidi na plaći.

Adris grupa uložila je do sada u riboprerađivačku industriju milijardu kuna. Zapošljavaju 500 radnika u jednoj od najbrže rastućih grana gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!