Šef IEA hvali američke zelene subvencije, EU najavljuje pomoć domaćoj industriji

17.01.2023.

18:09

Autor: M.Š./Hina/HRT

Fatih Birol

Fatih Birol

Foto: REUTERS / REUTERS

 Američke subvencije za zelenu tehnologiju najvažniji su prilog borbi protiv klimatskih promjena od Pariškog sporazuma, izjavio je u utorak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA). Europa pak najavljuje pomoć domaćoj industriji.

Američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) predviđa poticaje za domaću proizvodnju električnih vozila, baterija i solarnih panela i porezne olakšice za njihove kupce.

Zakon je već uzvitlao prašinu u Europi, koja strahuje od bijega perspektivne industrije s druge strane Atlantika.

Čelnik IEA-e Fatih Birol usporedio je u utorak na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu američki zakon s Pariškim sporazumom o klimi iz 2015. i naglasio da će potaknuti ulaganja u zelenu tehnologiju.

Europske zemlje zadovoljne su što administracija američkog predsjednika Joea Bidena odlučno podupire energetsku tranziciju, ali neki sudionici WEF-ovog panela upozorili su da bi američki poticaji mogli naškoditi njihovim tvrtkama.

- Razumijem važnost zakona, gledano iz perspektive SAD-a, ali moram razmišljati i o europskim interesima, rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Europska kućanstva i kompanije plaćaju najveći danak globalne energetske krize, a američki zakon istodobno mami ulagače preko Atlantika i prisiljava vlade na natjecanje u subvencijama.

EU želi kraću proceduru

Europa bi trebala lobirati da bude izuzeta iz zakona koji je Biden potpisao prošle godine, rekao je češki ministar.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u Davosu da će mobilizirati državnu pomoć i osnovati fond kako bi odvratila europske kompanije od odlaska u SAD.

Planovi bi trebali biti dio Green Deala, plana za industriju koji bi Europi trebao osigurati status središta zelenih tehnologija i inovacija.

- Da bismo to omogućili, predložit ćemo novi zakon o industriji s neto nultom emisijom štetnih plinova, izjavila je šefica EK.

- Cilj će biti fokusirati ulaganja na strateške projekte u cijelom nabavnom lancu, dodala je.

- Nastojat ćemo u prvom redu pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja dozvola za lokacije novih pogona za proizvodnju čiste tehnologije, precizirala je Von der Leyen.

Izvršna direktorica američkog proizvođača nafte Occidental Petroleuma Vicki Hollub smatra pak da američki zakon spada u red propisa koji su potaknuli najveće promjene u povijesti.

Hollub je istodobno kritizirala europske vlade zbog oporezivanja kompanija koje, uz fosilna goriva, razvijaju i obnovljive izvore energije.

- Uz dužno poštovanje prema Europi (...) uvođenje poreza na ekstraprofit naftnim kompanijama, koje daju sve od sebe kako bi u Europi razvile solarnu i energiju vjetra, baš i nije bilo najpametniji potez, po mom mišljenju, kazala je Hollub.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!