07:57 / 31.03.2021.

Autor: Hina/Reuters/HRT/M.B.

SEF: Rodna ravnopravost nazaduje

Rodna ravnopravnost

Rodna ravnopravnost

Foto: Ilustracija / Pixabay

Žene će postići jednakost s muškarcima tek sredinom sljedećeg stoljeća jer ih pandemija COVID-19 najviše pogađa, navodi se u izvješću Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) objavljenom u srijedu.


Pandemija je iz temelja utjecala na ravnopravnost spolova i na radnom mjestu i u kući, što je unazadilo godine napretka, rekla je direktorica SEF-a Saadia Zahidi.


Godišnje izvješće procjenjuje da se razlike u rodnom položaju neće izjednačiti za još 135,6 godina, u odnosu na 99,5 godina ranije.


Do zastoja dolazi jer su žene češće zaposlene u sektorima pogođenim "lockdownom", a dodatno ih pritišću brige kod kuće, navodi se.


SEF je citirao podatke Međunarodne organizacije rada koji pokazuju da su žene više gubile posao jer češće rade u sektorima poremećenim blokadama, kao što je potrošački sektor.


Sveukupno gledano, Island je rangiran kao rodno najravnopravnija zemlja, a zapadna Europa kao rodno najravnopravnija regija. Najveći jaz između spolova očit je na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, navodi se u izvješću.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!