Šef Svjetske banke odlazi s dužnosti prije kraja mandata

16.02.2023.

12:10

Autor: V.K/Hina/HRT

David Malpass

David Malpass

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Predsjednik Svjetske banke David Malpass najavio je odlazak s dužnosti potkraj lipnja, gotovo punu godinu prije kraja mandata. 

Bivši investicijski bankar nije naveo konkretan razlog odlaska.

- Protekle četiri godine među najvažnijima su u mojoj karijeri, istaknuo je Malpass.

- Nakon golemog napretka i temeljitog razmišljanja, odlučio sam se okrenuti novim izazovima, dodao je.

Malpassa je na čelnu dužnost u Svjetskoj banci imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, u čijem je ministarstvu financija bio zadužen za međunarodne poslove.

Predsjednik Svjetske banke u odlasku obavijestio je o svojoj odluci američku ministricu financija Janet Yellen u utorak, navodi upućeni izvor.

Yellen je proteklih mjeseci od Malpassa zahtijevala da ubrza reforme u radu Svjetske banke, a u siječnju nije željela odgovoriti na pitanje hoće li SAD podržati njegov drugi mandat na čelu te banke.

Nakon najave njegova odlaska zahvalila mu je u službenom priopćenju na obavljenom poslu.

- Pomogao je svijetu snažnom potporom Ukrajini, koja se suočila s nezakonitom i ničim izazvanom ruskom invazijom, ključnim radom na pomoći afganistanskom narodu i predanom pomoći siromašnim zemljama da smanje dug i time se pobrinu da bude održiv, rekla je Yellen.

Američka ministrica financija dodala je i da će SAD uskoro predložiti zamjenu za Malpassa. Dugogodišnja je tradicija da SAD bira čelnika Svjetske banke, a Europa šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), podsjeća Reuters.

Očekuje se da će Malpass biti još na dužnosti u travnju, tijekom proljetnih sastanaka Svjetske banke i MMF-a, ali bi mogao otići prije kraja lipnja, s obzirom na vremenski rok za imenovanje i potvrđivanje nasljednika, rekao je jedan izvor.

Glavni su kandidati za tu poziciju bivši ravnatelj Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajiv Shah i njezina aktualna ravnateljica Samantha Power, napominje Reuters.

Tijekom fiskalne 2022. Svjetska banka izdvojila je više od 100 milijardi dolara za projekte diljem svijeta, stoji u godišnjem izvješću banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!