Šefica MMF-a: Prognoze za svjetsko gospodarstvo više nisu tako loše

13.02.2023.

15:53

Autor: Hina/HRT/R.S.

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva

Foto: Michele Tantussi / Reuters

Prognoze za svjetsko gospodarstvo više nisu tako loše, izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), istaknuvši da će američko gospodarstvo vjerojatno izbjeći recesiju, a Kina je ukinula stroge mjere suzbijanja COVID-a.

MMF-ove procjene za 2023. nisu više tako loše, ali nisu ni dobre, izjavila je Kristalina Georgieva, podsjetivši da međunarodni zajmodavac i dalje očekuje usporavanje gospodarskog rasta u ovoj godini i da inflacija i dalje izaziva zabrinutost.

- Tržišta imaju razloga za pojačani optimizam jer napokon vide da će američko gospodarstvo vjerojatno izbjeći recesiju, da se Kina otvara i da kineski potrošači žure potrošiti novac koji su uštedjeli tijekom pandemije i zaključavanja, rekla je čelnica MMF-a.

Pozitivni su čimbenici, kaže, otporna tržišta rada u SAD-u i EU, otvaranje Kine, iznenađujuće dobri rezultati središnjih banaka koje su postrožile uvjete financiranja i činjenica da inflacija napokon slabi.

No središnje banke još nisu dobile rat, upozorila je Georgieva na svjetskom summitu vlada.

Upitana hoće li banke nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike, odgovorila je da MMF očekuje takvu politiku u ovoj godini, ali procjenjuje da se neće protegnuti i na veći dio 2024.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!