20:27 / 08.10.2019.

Autor: HRT

Šefica MMF-a upozorava na "sinkronizirano usporavanje" globalnog rasta

Foto: Xu Jinquan/XINHUA/PIXSELL

Foto: Xu Jinquan/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Globalno gospodarstvo je u sinkroniziranom usporavanju. To znači da će ovogodišnji rast biti najniži od početka desetljeća - upozorila je Georgijeva.
Globalno gospodarstvo doživljava "sinkronizirano usporavanje", izjavila je nova šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dodavši da će se stanje još pogoršati ako vlade ne riješe trgovinske sporove i ne podupru rast.

U vrlo otvorenom inauguralnom govoru nakon što je preuzela dužnost 1. listopada, Kristalina Georgijeva rekla je da su trgovinske napetosti "znatno oslabile" proizvodnju i investicijsku aktivnost diljem svijeta.

- Postoji ozbiljan rizik da će uskoro biti zahvaćene usluge i potrošnja - rekla je Georgijeva.

- Kumulativni učinak trgovinskih sukoba mogao bi do 2020. dovesti do pada globalnog BDP-a od 700 milijarda dolara ili 0,8 posto - istaknula je i dodala da će najnovije istraživanje objaviti idućega tjedna na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke. U tom scenariju, nestaje cijelo gospodarstvo Švicarske, istaknula je Georgijeva.

- Istraživanje uzima u obzir uvedene i planirane veće carine SAD-a na uvoz robe iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara. Veći dio gubitka BDP-a bit će posljedica smanjenja povjerenja kod poslovnih ljudi, pada produktivnosti zbog narušenog lanca opskrbe i negativnih reakcija tržišta - navela je.

- U 2019. očekujemo usporavanje rasta u gotovo 90 posto svijeta. Globalno gospodarstvo je u sinkroniziranom usporavanju. To znači da će ovogodišnji rast biti najniži od početka desetljeća - upozorila je Georgijeva.

Situacija je posve suprotna nego prije dvije godine, prije početka američko-kineskog trgovinskog rata, kada su države koje čine 75 posto svjetskog BDP-a bilježile ubrzani rast, kaže šefica MMF-a.

Bugarska ekonomistica, bivša dužnosnica EU-a i ranije druga osoba Svjetske banke, upozorila je da je svjetska trgovina "gotovo zastala". Po njezinim riječima, pukotine u trgovini mogle bi izazvati promjene koje će trajati najmanje jednu generaciju, uključujući prekinute lance opskrbe, zatvorene trgovinske sektore, "digitalni Berlinski zid" koji države prisiljava da biraju između tehnoloških sustava.

- Te loše prognoze zahvatit će brojne zemlje koje se u trgovinskim sukobima nalaze između dvije vatre, uključujući rastuća tržišta koja imaju sklopljene aranžmane s MMF-om - dodala je Georgijeva.

Pozivajući zemlje da surađuju u reformi globalne trgovine kako bi je učinili održivom, šefica MMF-a je aludirala na česta negodovanja zbog trgovačkih praksi Kine, no nije tu zemlju izrijekom spomenula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!