10:09 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Sekulić: Ovo je zatvaranje rafinerije Sisak i to svima treba biti jasno

-

-

Foto: - / -

Zatvara li se Rafinerija Sisak? Je li to gotova stvar nakon odluke INA-e da krene u poslovnu reorganizaciju te rafinerije? Iz Vlade šalju umirujuće poruke kako se radnici ne trebaju bojati za svoju sudbinu.
Zatvara li se Rafinerija Sisak? Je li to gotova stvar nakon odluke INA-e da krene u poslovnu reorganizaciju te rafinerije? Iz Vlade šalju umirujuće poruke kako se radnici ne trebaju bojati za svoju sudbinu. Osigurane su otpremnine, a ostali mogu računati na nova radna mjesta. Predsjednica, pak, poručuje - zatvaranje bi bila katastrofa za grad Sisak i županiju. No nije još sve gotovo. O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali smo s Davorom Šternom, naftnim konzultantom, i Predragom Sekulićem, nezavisnim zastupnikom u Skupštini Sisačko-moslavačke županije i koordinatorom za obranu Rafinerije.

Na pitanje što predviđa reorganizacija rada u Rafineriji, Sekulić je rekao da predviđa ne rad. "Deloitteovu analizu je platila INA. Znači, napisat će se ono što INA želi. Nažalost, ni ministar Ćorić ni Vlada RH očito nisu dobro informirani. Ne znam koga imaju za savjetnike niti zašto ne angažiraju gospodina Šterna i Omičevića, prof. Dekanića, članove HAZU. Svi oni govore u jednom smjeru. INA ne može naći čovjeka koji će potvrditi ove njihove navode, a da je cijenjeni stručnjak u naftnoj branši. Ne vjerujem u ove izjave. Nije ovdje pitanje 40 ljudi, 40 radnih mjesta. Ovo je zatvaranje Rafinerije Sisak i to svima u ovoj zemlji treba biti jasno", naglasio je. 

Štern smatra da je samo s gledišta poslovne odluke - ona ispravna. "To moramo otvoreno reći. Da ja radim u INA-i i na strani sam malih dioničara, bez da uzimam u obzir interese RH kao velikog dioničara - širi društveni interes. Nema dovoljno tržišta za dvije rafinerije. Najbolji put za gašenje sisačke rafinerije je ukidanje sekundarnih postrojenja, ostatak primarnih postrojenja da prerade domaću naftu dok god je bude bilo. Za višu fazu prerade bi se trebalo voziti u Rijeku, ta cijela ideja - jedna rafinerija na dvije lokacije. Dok sam se bavio muzikom, bila je krilatica - tko plaća, taj naručuje muziku. Deloitte je dobio takav projektni zadatak i vjerojatno takva odluka dugoročno ima smisla, ali politički sigurno nema", rekao je.

Na pitanje kako bi se Vlada trebala postaviti u ovom trenutku, Štern je rekao da bi trebalo zatražiti moratorij na ovakve odluke kao što je ova o 40 ljudi. "Nije pitanje 40 ljudi, to nije veliki broj s obzirom na ukupan broj stanovnika, ali to stvara jednu atmosferu, psihozu koja nije potrebna u ovom momentu. Moj bi bio prijedlog, ako netko sluša, da se za sada ništa ne radi do konačnog rješenja", poručio je. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!