Sezona presadnica u punom je jeku, no hoće li im cijene biti više?

06.04.2022.

07:01

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Presadnice

Presadnice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nekontrolirani rast cijena sirovina - teško je pogodio proizvođače povrća na domaćem selu. Najteže im je upravo sada, u jeku sezone proizvodnje presadnica, kada plastenike moraju danonoćno grijati. Naravno, na plavi dizel kojemu se cijena udvostručila. No, da bi ih uspjeli prodati - cijene presadnica i sezonskog povrća ipak neće dizati. 

U dvadesetak plastenika povrtlarske obitelji Krip - sezona presadnica u punom je jeku. Sve je tu. Od tikvica i krastavaca do kupusnjača, korjenastog povrća. Dio za plasteničku, a dio za proizvodnju pod vedrim nebom.

- Mi trebamo oko dvije i pol tisuće presadnica paprike i dvije i pol tisuće rajčica u plastenicima što sadimo sebi i višak za prodaju, rekla je Kaja Krip, Mihaljevci.

Da bi bile ovako jedre i zelene - valja ih u plastenicima grijati danonoćno. Dok se tlo ne ugrije, a proljetne temperature ne budu stabilne, ne mogu u vanjsku proizvodnju.

Ne bi to bio problem da cijene repromaterijala nisu drastično porasle, a s njima i troškovi proizvodnje domaćeg povrća.

- Sedamdeset posto su nam skuplji, sedamdeset posto. Uzmite samo da smo lani plaćali ureju 250 kuna po metru, a ove godine smo, kod nas u Brestovcu, našli najjeftinije, za 1150 kuna po metru gnojiva, poručila je Kornelija Zubović.

Udvostručila se i cijena plavog dizela, sada je gotovo deset kuna po litri. Uz zemlju i gnojivo za presadnice, to im je trenutačno najveći trošak.

- Jedna noć grijanja nas košta oko 150 kuna plus zemlja, koja je poskupjela. Jednostavno, vidjet ćemo za nagodinu hoće li se to sve skupa uopće isplatiti raditi, rekao je Dino Zubović, Skenderovci.

A cijena jedne ovakve presadnice, ovisno o vrsti povrtnice - uglavnom je ostala ista kao i lani ili tek neznatno viša. No kupaca je malo.

- Tako da smo morali podići cijenu barem za jednu kunu i opet im je skupo, bila je njima skupa i prošla godina s tri kune po komadu, a sad im je stvarno jako skupo, dodala je Kornelija Zubović, Brestovac.

Rasprodati ih moraju što prije kako bi na kraju sezone bili barem na nuli. Zato ovi slavonski povrtlari nisu dizali ni cijene povrtnica na svojim štandovima.

Kriza je kažu - jednako pogodila sve, a kupce ipak valja zadržati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!