16:32 / 03.01.2020.

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sezonska sniženja privukla kupce u trgovačke centre

-

-

Foto: - / -

Zimsko sniženje može trajati 60 dana.
Prema istraživanjima Hrvatske gospodarske komore, gotovo dvije trećine građana potrošile su za blagdanske darove između 100 i 1000 kuna. Samo je u prosincu potrošeno milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani. Čini se da novca za potrošnju ne manjka jer su trgovački centri opet puni kupaca zbog sezonskog sniženja koje je počelo prije tjedan dana.

Petak prijepodne, a trgovački centar u Osijeku ispunjen kupcima. Većina je došla zbog sezonskog sniženja. Ipak je povoljnije ako je sniženje i akcija pa se nešto i proba naći. Povoljnije cijene privlače kupce i u središtu grada.

- Kupci su uglavnom kupovali prije blagdana taj neki novogodišnji program, haljinice i nakit uglavnom, sad nakon blagdana je krenulo više jakne i to, raspon se kreće sniženja od 20 do 50 posto. Jakne su 20, sve nešto drugo je na 50 već otišlo, govori vlasnica trgovine odjeće i kožne galanterije Jasna Rat.

Iako se uistinu može proći povoljnije, savjet je stručnjaka da se ne kupuje stihijski.

- Ako kupe neki proizvod u prodavaonici i on im nakon toga subjektivno ne odgovara, dakle predomisle se uopće žele li taj proizvod, predomisle se oko boje veličine i slično, trgovac nije dužan uvažiti niti zamjenu niti povrat novca. To je tada stvar trgovčevih dobrih poslovnih običaja, rekla je Dunja Maletić, pravna savjetnica za zaštitu potrošača.

U posljednje je vrijeme mnogo pritužbi na internetski kupnju, osobito vezano uz neažuriranje podataka internetskih trgovina.

- Građani su to kupili prošla je transakcija, a onda su dobili obavijest da tog proizvoda više nema u ponudi i da će im biti vraćen novac, u redu da će biti vraćen novac, ali oni su taj proizvod propustili kupiti po niskoj cijeni negdje dalje i zapravo su tako zavarani, dodaje Maletić.

Zimsko sniženje može trajati 60 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!