Shell ostvario gotovo 10 milijardi dolara dobiti

04.05.2023.

11:00

Autor: T.V./HRT/Hina

Naftna tvrtka Shell

Naftna tvrtka Shell

Foto: Idealphotographer / SHUTTERSTOCK

Naftni div Shell u četvrtak je izvijestio da je u prvom ovogodišinjem tromjesečju ostvario neto dobit od 9,65 milijardi dolara, zahvaljujući snažnoj zaradi od trgovanja gorivom i većoj prodaji ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Shell je izvijestio o prilagođenoj zaradi od 9,65 milijardi dolara u prvom tromjesečju, premašivši prognozu analitičara tvrtke od 8 milijardi dolara. U prvom tromjesečju 2022. zaradio je 9,1 milijardu dolara, a u prethodnom kvartalu 9,8 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini imao je rekordnu dobit od 40 milijardi dolara.

O golemoj dobiti ta britanska kompanija izvijestila je nakon što su i drugi naftni divovi, poput britanskog BP-a, američkog Exxon Mobila i norveškog Equinora objavili odlične zarade, budući da taj sektor nastavljati ostvarivati koristi od snažne potražnje i nestalnosti cijena.

Iz Shella navode da su niže cijene prirodnog plina u tromjesečju utjecale na njihovo integrirano plinsko poslovanje, s padom dobiti od 18 posto, na 4,9 milijardi dolara. No, to je uvelike nadoknađeno skokom dobiti u odjelu za kemikalije i rafinirane proizvode od 139 posto, na 1,8 milijardi dolara.

Shell, glavni svjetski trgovac LNG-om, priopćio je da je proizvodnja LNG-a porasla na kvartalnoj razini zahvaljujući dužem radu sustava u njegovom plutajućem postrojenju Prelude na australskoj obali.

Britanska kompanija zadržala je svoje planove kapitalne potrošnje za 2023. nepromijenjenima, a planira ih u rasponu između 23 i 27 milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor Shella Wael Sawan uveo je novu upravljačku strukturu otkako je preuzeo dužnost u siječnju, uključujući stavljanje svojeg odjela obnovljivih izvora energije i poslovanja s niskom razinom ugljika pod odjel prerade i prodaje.

Poziv na oštriji stav


Shellovi rezultati, kao i oni njegovih konkurenata, već su potaknuli pozive britanskoj vladi da zauzme čvršći stav po pitanju oporezivanja dobiti naftnih kompanija.

- Unatoč očiglednoj nejednakosti u samom srcu našeg energetskog sustava, čini se da vlada iznova radi iste pogreške. Istina je da porez na prekomjernu dobit nije uspio, a imamo nove dokaze da kroz sive zone u poreznom režimu Ujedinjenog Kraljevstva porezni obveznici i dalje daju naftnim i plinskim kompanijama dodatne milijarde kroz povrat poreza, kazao je aktivist Global Witnessa Alexander Kirk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!