Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše

19.08.2022.

11:03

Autor: P.F./Hina

Shellova rafinerija u Rotterdamu

Shellova rafinerija u Rotterdamu

Foto: Shutterstock / arhiva

Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.

Zbog niskog vodostaja Rajne smanjili smo kapacitet Shell Energy and Chemicals Park Rhineland. Situacija u opskrbi izazovna je, ali se njome pažljivo upravlja, priopćila je kompanija.

Shell nije priopćio koliko je smanjio kapacitet rafinerije koja može preraditi do 17 milijuna tona sirove nafte godišnje ili 345.000 barela dnevno.

Kontinuirani ekstremno niski vodostaj Rajne napuhao je vozarine jer neki brodovi dodiruju korito čak i kada su prazni, rekao je Lars van Wageningen iz konzultantske tvrtke Insights Global.

Razina vode u spojnoj točki Rajne Kaub u blizini Koblenza iznosila je u četvrtak 34 centimetra, što je jako blizu najnižim razinama zabilježenim 2018. godine. Plovila pod putnim teretom zahtijevaju dubinu od oko 1,5 metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!