Šibenik kao dalmatinsko središte za IT sektor i kreativne industrije

15.03.2021.

21:24

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Nove tehnologije

Nove tehnologije

Foto: HTV / HRT

Zahvaljujući europskom novcu Šibenik se počeo profilirati kao dalmatinsko središte za IT sektor i kreativne industrije. Poduzetnicima iz cijelog svijeta na raspolaganju su novouređena infrastruktura i sofisticirana oprema. 

Cijeli život bavi se visokom tehnologijom, ima tvrtke u Njemačkoj, Švicarskoj, podružnice u Hrvatskoj. Pandemija mu je promijenila planove - nakon 8 godina rada u Berlinu, izabrao je Šibenik i Trokut, nedavno otvoreni Centar za nove tehnologije i poduzetništvo.

- Ako se Šibenik bude razvijao u tom smjeru, izvrsno! Mi već nekako sad kao obitelj mijenjamo svoje planove jer autom do Zagreba mi je 3 sata, avionom do Berlina 2 sata, to je sve nekako postalo dovoljno jednostavno da želimo tu ostati, kaže poduzetnik Antonio Meić.

U malo manje od pola godine od otvaranja uredi u Trokutu su popunjeni, ostalo je samo nekoliko mjesta u zajedničkom radnom prostoru.

- Dobro je sve organizirano, apsolutno ne brinete ni o čemu, nego samo o tome da dobro i kvalitetno odradite svoj posao, postoji tim ljudi koji apsolutno brine o svemu, ističe poduzetnica Ornela Šupe.

- Imamo kolege tu koji se bave dizajnom, dio poslova koji mi ne možemo odraditi smo, znači, već prebacili na njih, imamo ljude koji se bave blockchainom, kriptovalutama, tako da sad radimo na razvoju nekih novih projekata s njima, tako da taj networking je nešto što je za Šibenik vrlo nespecifično, a Trokut nam je to omogućio na kraju, ističe Antonio Meić.

Najslabija karika u tom lancu zasad je nedostatak informatičkog kadra. Razvojne inženjere i programere nemoguće je naći u Šibeniku. Pa je edukacija ključna.

- Otvorili smo Neet akademiju koja je usmjerena na dugotrajno mlade nezaposlene da se prekvalificiraju u IT zanimanja s ciljem zapošljivosti, tako da taj projekt se pokazao jako uspješnim i trudimo se ponovit ga opet ove godine, ističe direktorica Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut Diana Mudrinić.

Za informatički sektor i kreativne industrije dodatni vjetar u leđa bit će i netom završena županijska investicija. Zahvaljujući europskom novcu, ABC - Adriatic Business Center postaje mjesto za nove poduzetničke ideje.

- Uvidjeli smo stvarno da je audiovizualna industrija i film brzo rastuća na svjetskoj razini i shvatili smo da je potrebno dalje razvijati taj sektor, odnosno pružati svojevrsnu edukaciju, naglašava ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur.

I to na svim područjima marketinga, dizajna, brendiranja i u javnom i u privatnom sektoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!