17:31 / 13.12.2018.

Autor: A.B./HRT

Šibenik - Više od 17 godina dolazi na ročišta i nada se plaći

-

-

Foto: - / -

Revija - jednom od najdužih stečajeva u Hrvatskoj ne nazire se kraj.
Imovina šibenske konfekcijske tvrtke Revija čak dvadeseti put neuspješno je ponuđena na prodaju. Tvrtka je u stečaju od ožujka 2001. pa oko 200 bivših radnica više od 17 godina čeka svoje zaostale plaće i otpremnine. No, sa svakim novim ročištem i javnom dražbom cijena imovine se smanjuje.

Ni radnice više nemaju volje dolaziti na ročišta, nekoć u skupinama, danas su se na sudu pojavile tek dvije. Blaženka Parat, bivša radnica Revije objašnjava nam zašto još uvijek dolazi: "Hoću da se ovaj postupak dovrši do kraja jer sam ga započela. Nadam se da će se dovršiti, pozitivno ili negativno - ja se nadam pozitivno, da ćemo dobiti naše plaće i od toga odustati neću".

Rješenje za okončanje stečaja moglo bi biti, smatra stečajni upravitelj Ivan Rude, radikalno snižavanje cijene imovine, jer s početnih 20-ak milijuna kuna, cijena za proizvodni pogon, strojeve i upravnu zgradu je tijekom godina spuštena na sedam milijuna, a kupca i dalje nema.

Rude, stečajni upravitelj Revije kaže da je se treba što prije riješiti, ako netko ima interesa po dogovorenoj cijeni, jer propada. "To nitko ne može sanirati jer tekuće održavanje stoji stotine tisuća kuna godišnje", napominje. Snižavanje cijene može zatražiti jedino Skupština vjerovnika, a najveći vjerovnik je država, od koje radnice pak traže da preuzme Revijinu imovinu i isplati im zaostatke.

Jednom od najdužih stečajeva u Hrvatskoj ne nazire se kraj. Jer pokrenut je po starom zakonu pa nema vremenskog ograničenja, nego traje dok se imovina ne proda, a prodavala se bezuspješno čak 20 puta.

Prilog Regionalnog dnevnika:
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!