[VIDEO] Ekonomsko čudo u Šibeniku

25.04.2021.

15:12

Autor: Hrvoje Gunjača/More/HTV

Iz priloga "Šibenski posao stoljeća" emisije More

Iz priloga "Šibenski posao stoljeća" emisije More

Foto: Brodogradilište Iskra / HTV

Puni hangari, popunjene knjige narudžbi, novi projekti i ugovori - i sve to u doba pandemije! Jest travanj, ali nije 1. Gradnja brodova za norveška ribogojilišta u šibenskom brodogradilištu, dogovorena prije 12 godina, pretvorila su se u posao stoljeća u koji su, uz šibensko, uključena još tri hrvatska škvera.

Počelo je skromno - s dva ugovorena broda za norveškog naručitelja. Šibensko su brodogradilište odabrali među tri, koja im je ponudila hrvatsko-norveška konzultantska tvrtka.

- Od tada do danas, brojka od 15 isporučenih brodova, koja je bila nekakav cilj u početku, došla je do 118 - upravo zbog kvalitete, profesionalnosti, ali i same potražnje koja je iznimno velika, kaže za HTV-ovu emisiju More Ana Zajc, viša projektna savjetnica tvrtke CroNoMar.

Tako je, unatoč pandemiji, knjiga narudžbi popunjena do kraja ove godine. Šibenski škver, odnedavno u vlasništvu slovenske Iskre, trenutačno zapošljava 160 radnika uz još 60-ak kooperanata. Pola ih radi na brodovima za Norvežane.

-  U ovom trenutku gradimo 5 aluminijskih radnih katamarana za istog klijenta i završavamo jedan brod za domaćeg naručitelja, koji je turistički izletnički brod, također dužine 15 metara, objašnjava Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.

Aluminijska brodogradnja sve je traženija. A rijetki su škverovi za to osposobljeni. Aluminijska su plovila znatno lakša od čeličnih, uz još mnogo prednosti.

Ante Crnica, projektni inženjer Iskra brodogradilišta Šibenik, objašnjava i zašto:

- Možete ugraditi motor manjih snaga, znači trošit ćete manje goriva. A kao materijal je, što se tiče čvrstoće, vrlo dobar za brodograđevnu upotrebu, a i korozijska postojanost samog materijala je dobra za morski okoliš.

Iz priloga "Šibenski posao stoljeća" emisije More

Iz priloga "Šibenski posao stoljeća" emisije More

Foto: More / HRT

U zemlju s najvećim udjelom automobila na električni pogon, isporučena su već i četiri plovila na hibridni pogon - kombinirani dizelski i električni.

- Brod koristi dizel da bi došao na odredište koje je miljama udaljeno od obale. Ali kad dođe do farme, onda prelazi na potpuno električni 'mod' - da ne bi onečišćavao okoliš u kojemu se nalazi riba i da ne bi radio buku, objašnjava Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.

Zbog velike potražnje za brodovima, u posao su uključena još tri hrvatska brodogradilišta. Ukupna vrijednost isporučenih brodova do kraja ove godine dosegnut će 170 milijuna eura, no širenju tu nije kraj.

- Norvežani su unazad nekoliko godina prešli i na tržište Kanade, tako da su neki brodovi koji su izgrađeni u Iskra brodogradilištu pozicionirani već i u kanadskim ribogojilištima. To je također jedno veliko tržište i vrlo zanimljivo za naše brodove jer nam se otvara jedna nova niša - za novi tip, novi model, nove vrste, kaže Ana Zajc

Zadovoljni kupac najbolja je reklama, Potvrđuju to naručitelji prvih radnih katamarana za ribogojilišta, proizvedenih desetljeće prije u šibenskom škveru. Klijenti se, kaže Zajc, vraćaju kako bi naručili nova plovila jer su stara za rashod.

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik

Foto: More / HRT

Vraćaju se šibenskom brodogradilištu i klijenti za drugi dio njihove djelatnosti - remont plovila. Optimizam se, kaže Roko Vuletić, očito vratio među brodare, jahtaše i čarteraše. Navozi su popunjeni iznad očekivanja. Drvo, plastika, aluminij, čelik. Mali i veliki. Strane i domaće zastave - svega ima na navozima.

- Možda smo po tome unikatni u svijetu - da servisiramo i vojne brodove i komercijalne putničke brodare i superluksuzne jahte i ribarice. Tako da imamo cijelu paletu klijenata, kaže Vuletić.

Umalo da na remont nisu vraćeni i tek dovršeni brodovi. Jer pretposljednja isporuka šibenskih novogradnji za norveške naručitelje, imala je dramatičan zaplet! Specijalni brod za prijevoz plovila ostao je bez pogona usred olujnog nevremena. No u grotlu 15-metarskih valova, norveška je spasilačka služba na sigurno izvukla posadu. A nekoliko dana poslije, kad se more malo smirilo - i brod s teretom.

Pogledajte kako je spašavanje izgledalo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!