Sigurna ribarska luka na Ugljanu

24.03.2019.

17:52

Autor: Žana Morović Rudić/E.L.S./HRT

default error photo
U Zadarskoj županiji iskrca se oko 40% od ukupno ulovljene ribe u našem dijelu Jadrana.
Čekali su čekali i napokon smo dočekali početak izgradnje, odnosno proširenje ribarske luke Vela Lamjana. Za godinu i pol dana izgledat će sasvim drukčije.

- Kreće se u projetkt koji se odnosi na proširenje i produženje luke od nekakvih 180 m što će omoguućiti vezivanje 15-ak novih brodova, te produženje osnovnog gata što će uvelike poboljšati sigurnost brodova - objašnjava Marko Kolega, načelnik općine Kali na otoku Ugljanu.

- Jer u zimsko doba kad puše olujno orkansko jugo, ne mogu se vezati dva ili tri broda i ponekad kad je lovostaj - mora se spavati na brodu - kaže Neven Vitlov, predsjednik Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Udruženja za obrtnike Zadarske županije.

Upravo zbog sigurnosti, ribari pozdravljaju dogradnju ribarske luke. Osim za brodove, Vela Lamjana bit će sigurna i za ribarsku opremu, skupe mreže.

Osim mjesta za vezivanje malih brodova uredit će se i industrijska zona gdje će ljudi moći odlagati svoje mreže. Raditi na njima, krpati ih što je dosad bio veliki problem jer zahtjevaju dosta prostora. Premjestit će se i modernizirati istezalište za brodove.

Iako su komunalni vezovi za mještane važni, još je važnije osigurati dobre iskrcajne uvjete za profesionalne ribare. Dogovoreno je da na gradilištu u jutarnjim satima kad stižu brodovi i iskrcaj ribe obavit se mora, bude manje radova.

- Gradilište se otvara na tri različite fronte. Tako da će uvijek biti vremena i mjesta za raditi, ali mali kompromis će se morati napraviti jer ribari moraju funkcionirati - kaže Kolega.

- Zadovoljni smo zato što zadarska županija je ispred svih, možemo reći kako u ribarstvu sa flotom i ulovom tako se pokazalo da smo ispred svih za realizaciju projekata - izjavio je Vitlov.

U  Zadarskoj županiji iskrca se oko 40% od ukupno ulovljene ribe u našem dijelu Jadrana. Zato su Ribarske luke - Vela Lamjana na Ugljanu i Gaženica u Zadru značajni plavi projekti - za ribare, ali i otočane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!