12:11 / 11.08.2021.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina/T.D.

Sindikalno organizirana samo četvrtina radnika u Hrvatskoj

Radnici

Radnici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novi sindikat predstavio je rezultate istraživanja o uvjetima rada u Hrvatskoj koje je, među ostalim, pokazalo da je u našoj zemlji sindikalno organizirana samo četvrtina radnika. 

Istraživanje je provedeno u sklopu europskog projekta "Zadovoljni radnik - uspješan poslodavac", a u sindikatu se nadaju da će rezultati pridonijeti kvalitetnijim izmjenama Zakona o radu. 

- Zato su vrlo bitni ovi podaci koji govore da smo mi na posljednjem mjestu u EU-u po sigurnosti radnog mjesta. Znači, Hrvatska od svih zemalja EU-a ima najmanji postotak ugovora o radu na neodređeno vrijeme. I definitivno ne može se reći da nam treba fleksibilizacija. Naše je zapošljavanje nažalost više nego fleksibilno, istaknuo je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Iveković ocjenjuje da je Hrvatska po sindikalnoj organiziranosti tradicionalno bila puno bolja, jer je nekad u sindikatima bilo 50, pa čak i do 60 posto radnika.

- Posebno je došlo do pada organiziranosti nakon donošenja zadnjeg Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca, koji je nanio veliku štetu sindikalnom pokretu u Hrvatskoj, ustvrdio je Iveković.

Hrvatska zapravo nije izašla iz krize od 2008. 

Drugi podatak istraživanja odnosi se na broj osiguranika po osnovi rada, a gdje se vidi kako Hrvatska zapravo nije izašla niti iz one krize koja je počela 2008. godine.

- Još uvijek nismo po broju osiguranika dosegli razinu iz 2008. godine. Došli smo do 100.000 osiguranika manje. Vlada se često hvali kao da smo jako dobri i puno je više zaposlenih, to nije istina, još nismo došli do razine iz 2008. godine, a zatekla nas je nova kriza, navodi Iveković.

Pokazatelji broja nezaposlenih su nešto bolji, gdje je 2008. godine u Hrvatskoj bilo 236.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 150.000.

- S obzirom na pad broja osiguranika vrlo je jasno da to nisu ljudi koji su zaposleni u Hrvatskoj, nego u Njemačkoj, Irskoj, Belgiji i tako dalje, kaže Iveković.

Sindikalisti su također predstavili podatke prema kojima je Hrvatska na posljednjem mjestu u EU po sigurnosti radnog mjesta, odnosno po broju ugovora na neodređeno, gdje nam je postotak najniži.

Po pitanju minimalne plaće, o kojoj se raspravlja i na razini EU, gdje je dogovoreno stvaranje direktive o razini minimalne plaće da bude 60 posto od prosjeka, Novi sindikat se s time ne slaže.

- Mi imamo problem s time, to je kriterij koji je odgovarajući za zapadno-europske države, zato što su njihove prosječne plaće daleko veće od naših. U Hrvatskoj 60 posto od prosječne nikako ne može biti adekvatna minimalna plaća, smatra Iveković.

Osvrnuo se i na 'dostojanstvenu plaću', o kojoj je Novi sindikat već govorio ove godine u sklopu njihove Clean Clothes kampanje koju vode na razini EU.

- Mi smatramo da je dostojanstvena plaća ono što bi trebala biti minimalna plaća. Plaća kojom radnik može osigurati sebi i svojoj obitelji dostojanstven život, mi to još imamo i u Ustavu. Istina je da je ova Vlada dizala minimalnu plaću po pet posto nekoliko puta, i napravili su značajan pomak, ali mi smo još uvijek daleko od dostojanstvene plaće, ističe Iveković.

Dostojanstvena plaća u Hrvatskoj trebala bi biti 10.400 kuna

Prema njihovom istraživanju iz 2018. godine dostojanstvena plaća u Hrvatskoj trebala bi biti 10.400 kuna netto. 

U istraživanju je provedeno i ispitivanje radnika o zadovoljstvu uvjetima rada, poput plaće, gdje su sezonski i ostali radnici nezadovoljni svojim plaćama, a prosječna ocjena je 2,2. Radnici sa sigurnim ugovorima ocijenili su svoje radno vrijeme s 2,8, dok su oni sezonski dali 2,1.

Iz Sindikata smatraju da bi se u izmjenama Zakona o radu trebalo pobrinuti o zadovoljstvu radnika radnim vremenom, uvjetima rada i sigurnosti na radnom mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!