13:07 / 21.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Sindikat graditeljstva Hrvatske osudio otpuštanje turskih radnika

Sindikat graditeljstva Hrvatske najoštrije osuđuje otpuštanje turskih radika angažiranih na obnovi pruge Križevci-Koprivnica.

Sindikat graditeljstva Hrvatske najoštrije osuđuje otpuštanje turskih radika angažiranih na obnovi pruge Križevci-Koprivnica.

Foto: HTV / IMS

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) zatražio je u ponedjeljak žurnu reakciju Državnog inspektorata zbog otpuštanja skupine radnika turskih tvrtki, angažiranih na obnovi pruge Križevci-Koprivnica, koji su stupili u kontakt sa sindikatom radi zaštite svojih prava.

Kako je riječ o projektu koji je financiranom europskim novcem, a investitor je HŽ Infrastruktura, iz Sindikata graditeljstva pozivaju inspekciju rada da provjeri poštuje li turski poslodavac prava zagarantirana Kolektivnom ugovoru u graditeljstvu.

- Prekovremeni sati koji prelaze granice svih okvira koji su dopušteni u Hrvatskoj, to je prva bitna stvar. Druga je ta da oni toliko puno rade da imaju rijetko kada slobodan bilo koji dan u tjednu, što znači da rade 10 do 11 sati preko tjedna, šest dana u tjednu, pa čak i nedjelju, možda nešto malo manje - rekao je na konferenciji za medije Domagoj Ferdebar, tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske.

- Očekujemo da Inspekcija postupi u skladu sa svojim ovlastima jer ima pravo kontrolirati i sankcionirati takvo postupanje, poručila je na konferenciji za novinare predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić.

Naglasila je kako je važno da domaći i strani radnici imaju jednak tretman, odnosno istu plaću za isti rad, čime se izbjegava nelojalna konkurencija među poslodavcima i uvodi red na tržište rada u građevinskom sektoru.

SGH također traži uključivanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i resornog ministra Olega Butkovića te HŽ Infrastrukture kao investitora u rješavanje toga problema.

Vukšić napominje da se radi o projektu velikim dijelom financiranom sredstvima EU-a i vrjednijem od izgradnje Pelješkog mosta, a vode ga turske tvrtke Cengiz Insaat i Ci-Ay Muehendislik, koje je angažirao HŽ infrastruktura.

Sindikat je kontaktirao radnike radi akcije informiranja o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme stanke za ručak, nakon čega su dobili otkaze.

Otkaze dobili putem SMS poruka

Odluku o otkazima ugovora o radu radnici su dobili putem SMS poruka bez navođenja razloga te su istoga dana transportirani u matičnu zemlju.

Takvo kažnjavanje radnika zbog kontakata sa sindikatom predstavlja najgrublju povredu prava na sindikalno organiziranje zajamčeno hrvatskim i međunarodnim pravom te ga SGH najoštrije osuđuje.

Prije informiranja radnika SGH je pristupio i predstavnicima poslodavca s namjerom da ih informira o postojanju i proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora graditeljstva, koji obvezuje sve poslodavce koji obavljaju djelatnost graditeljstva u Hrvatskoj, rekao je tajnik SGH-a Domagoj Ferdebar.

U razgovoru s radnicima doznalo se da se odredbe Kolektivnog ugovora i prava iz Zakona o radu grubo krše.

Radnici su izjavili da rade između šest dana po 10 do 11 sati u tjednu, odnosno 250 i 300 sati mjesečno te da se prekovremeni rad, kao i rad u otežanim uvjetima rada ne plaćaju dodatno i da ne ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolesti.

Ferdebar je rekao da su radnici dobili na potpis izjavu da su spremni raditi prekovremeno tijekom cijele godine, što pokazuje da radno vrijeme nije uređeno u skladu s uobičajenom preraspodjelom u građevinarstvu u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!