16:18 / 12.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zabrinut nad sudbinom Uljanika

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikalisti prozivaju Vladu zbog sporosti u rješavanju sudbine pulskoga Uljanika. Do 22. srpnja Program restrukturiranja Uljanik grupe treba prihvatiti EK, a o njemu se zasad ne zna ništa.
Voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije zadužen za brodogradnju Rajko Kutlača izrazio je zabrinutost jer još uvijek nema pravih pokazatelja o pozitivnom rješavanju  sudbine Uljanika.Podsjetivši da bi do 22. srpnja u Europskoj komisiji trebao biti usvojen program restrukturiranja brodogradilišta Uljanik, ako zbog ničeg drugog onda zbog obveze vraćanja 96 milijuna eura kredita koje je pulsko brodogradilište dobilo prije šest mjeseci, Kutlača je na konferenciji za novinare ustvrdio da još nitko nije iznio jasne pokazatelje da se cijeli proces odvija u pozitivnom smjeru.

Taj je datum 'dan D'  za brodogradnju u Puli, kada će se znati rješavaju li se problemi ili ne. U sindikatu smo s pravom zabrinuti jer nemamo pokazatelja i informacija da se stvar rješava, istaknuo je Kutlača.

Podsjetio je kako je sindikat još prije dva mjeseca uputio zahtjev Ministarstvu gospodarstva za održavanjem sastanka o sudbini 4500 ljudi, međutim do danas nije dobio nikakav odgovor.

Na pitanje imali saznanja da će riječko brodogradilište 3. maj izaći iz sustava Uljanika, Kutlača je odgovorio da su već par mjeseci upoznati s tom mogućnošću i nemaju ništa protiv toga, ako je to u interesu radnika 3. maja.

Sindikat prvenstveno zanima što ulazak Fincantierija znači za radnike i hoće li Talijani preuzeti sve radnike ili samo dio.

Nas u sindikatu zanimaju ljudi, njihove plaće i njihova egzistencija, a ne biznis ili vlasnička struktura Uljanika ili 3. maja, naglasio je Kutlača dodavši kako se ne može oteti dojmu da se sudbina radnika 3. maja stavlja u službu političkih igara i nekih predizbornih pozicija pojedinaca.

Koordinator sindikalnih podružnica unutar Uljanik grupe Fabricio Kalčić poručio je da su radnici jako zabrinuti jer se približava najavljeni rok do kada bi se plan restrukturiranja trebao usvojiti i trebao početi provoditi.
Radnici najavljuju odlaske, a neki su već otišli. U Uljanik grupi vlada velika nesigurnost i to je glavni razlog odlaska radnika, rekao je Kalčić.

Horvat o Uljaniku

Upitan ima li saznanja o poslovanju Uljanika nakon dolaska novog vlasnika te što je s jamstvenim fondom za brodogradnju koji se spominjao, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao kako se u ovom trenutku očekuje "treći draft plana restrukturiranja".

"Taj će plan, nakon što ga proanaliziramo i eventualno tražimo njegove dorade, biti poslan u Europsku komisiju (EK) na verifikaciju. Krajnji rok za zeleno svjetlo planu restrukturiranja od strane EK je 22. srpnja. Radimo sve da EK do 22. srpnja da zeleno svjetlo i počne faza restrukturiranja Uljanika", istaknuo je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!