Sindikat metalaca zabrinut zbog nepotpisivanja socijalnog sporazuma

29.04.2022.

09:33

Autor: M.M./HRT

Sindikat metalaca Hrvatske zabrinut zbog nepotpisivanja socijalnog sporazuma

Sindikat metalaca Hrvatske zabrinut zbog nepotpisivanja socijalnog sporazuma

Foto: HTV / HRT

Sindikat metalaca obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu počeo je premijerom dokumetarnog filma "Stoljeće sindikalne borbe metalaca u tvornici Đuro Đaković". Bila je to prilika i da iskažu zabrinutost zbog nepotpisivanja socijalnog sporazuma sa strateškim partnerom i ulagačem iz Češke. 

- Prvi dojmovi su bili dobri, obećanja da ništa nije sporno, dapače, oni nude i veća prava, a mi bi to htjeli na papiru. Mi ne tražimo veća prava od onih koja su u važećem sporazumu, mi bi htjeli da kad se steknu uvjeti da potpišemo ugovor na barem tri godine da zagarantiramo ta prava, rekao je Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

- Gledajući trenutnu situacija materijalna prava će morati ići gore jer inflacija raste, ali nama je u interes i da zaposlenost u društvu Đuro Đaković, ostane na ovom nivou, dodao je. 

- Kad postaneš vlasnik onda se ide od početka, od nule. Mi ćemo tražiti potpisivanje kolektivnog ugovora i tada, ali htjeli bi da u tom prijelaznom periodu imamo određenu sigurnost - da se broj radnika neće smanjivati i da će materijalna  prava biti minimalno takva kakva su sada, ali plaće će sigurno trebati rast, istaknuo je.

Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske rekao je kako su dokumentarnim filmom htjeli poručiti da je Slavonski Brod rastao i da se stvarao sa radnicima Đure Đakovića.

- Bilo nam je u interesu da pokažemo da su radnici i tvornica Đuro Đaković grad i da bez njih nema napretka u ovom gradu.

- Ako vas preuzima tvrtka iz Europske unije, a mi smo u Europskoj uniji, nezamislivo je da u 21. stoljeću nemamo socijalni sporazum. Nema razloga da hrvatski radnici budu u lošijem položaju od radnika u Češkoj, Njemačkoj... Mi smo u EU-u i želimo da se ulagač tako i ponaša, rekao je Štivić istaknuvši kako se sindikalna borba nastavlja i da nema predaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!