13:54 / 19.10.2020.

Autor: V.K./hina

Sindikat traži ukidanje zabrane zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je da Vlada hitno ukine zabranu zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi.
Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je da Vlada hitno ukine zabranu zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi te da se zaposlenima u zdravstvu plate odrađeni prekovremeni sati i da ih se posebno nagradi za skrb o zaraženima.

- Od premijera i ministara očekujemo da riješe gorući problem u sustavu zdravstva i socijalne skrbi te pod hitno ukinu zabranu zapošljavanja u oba sustava kako bismo se s većim brojem radnika mogli lakše oduprijeti problemima izazvanima epidemijom uzrokovanom koronavirusom, ističe sindikat u priopćenju.

U zdravstvu nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara, kao i liječnika i drugih profila zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Također, u sustavu socijalne skrbi nema dovoljno socijalnih radnika, medicinskih sestara i njegovatelja te radnika pratećih službi.

Niz zaposlenika u oba sustava je potplaćen, a pomoćno osoblje radi za plaću manju od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj i manju od naknade za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane koronavirusom, upozorava sindikat. Također očekuje od premijera i ministra zdravstva da se bez odugovlačenja nagodbom riješi pitanje isplate razlike plaća za odrađene prekovremene sate te da nakon gotovo 20 godina izmijene Uredbu o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, pogotovo u zdravstvu.

Sindikat traži i da se radnicima koji sudjeluju u zbrinjavanju pacijenata koji boluju od bolesti COVID-19 dodijele stimulacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!