13:07 / 16.02.2018.

Autor: dm/Hina

Sindikat u Dalekovod proizvodnji najavio štrajk

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Iz sindikata poručuju kako nisu nisu uspjeli pregovori s novoimenovanim predsjednikom Uprave novom KU, a radnicima su najavljeni novi ugovori s bitno smanjenim pravima.
Sindikat u Dalekovod proizvodnji pokrenut će štrajk zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora i smanjenja radničkih prava, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovod i predstavnik radnika u NO Ivica Bajlović. Pojasnio je da je novi predsjednik Uprave Gordan Kolak svim radnicima, njih 580, najavio otkaze ugovora o radu uz ponudu novih ugovora s bitno smanjenim pravima.

Dalekovod proizvodnja izvozi više od 70 posto proizvoda, radi na skandinavskom tržištu gdje se cijene radnička prava i gdje tvrtke lako ostaju bez poslova ako nemaju kolektivni ugovor, rekao je Bajlović. Podsjetio je kako su 2015. potpisali KU kojim nisu bili zadovoljni jer su im smanjenja primanja za 30-ak posto, a sada im se nudi još lošiji ugovor. Zbog toga što nije potpisan KU radnici su izgubili božićnicu i regres, prosječna plaća je trenutno 5400 kn, a u proizvodnji je još i manja, dok varilac radi za manje od 5000 kn, kaže Bajlović.

Radnici su revoltirani i zgroženi, Nadzorni odbor i dalje podržava Upravu na čelu s Kolakom, koji u HDZ-u vodi Odbor za nacionalnu sigurnost, a bio je i savjetnik predsjednice Republike. "Stoga pitamo predsjednicu Republike, premijera i HDZ moramo li dolaziti pred Ured predsjednice, Banske dvore i zgradu HDZ-a i pitati tko nas vodi i je li Kolak stručan za to", poručio je Bajlović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!