23:23 / 22.08.2019.

Autor: Tamara Marković/P.F./HRT

Sindikati nisu došli na sastanak kod ministra Aladrovića

-

-

Foto: - / -

Prije dva mjeseca predali su Saboru više od 700.000 potpisa protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu. Datum održavanja referenduma još se ne zna i zato nisu došli na sastanak u Ministarstvo rada.
Predstavnici sindikata nisu se odazvali sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s predstavnicima poslodavaca. Kao razlog navode Vladino zanemarivanje više od 700 000 potpisa građana.

Prije dva mjeseca predali su Saboru više od 700.000 potpisa protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu. Ali datum održavanja referenduma još se ne zna. Zato nisu htjeli doći na sastanak u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, sazvan radi socijalnog dijaloga. Smatraju kako Vlada svojim postupcima šalje jasnu poruku da ne prihvaća potpise građana.

- Vlada upravo tim svojim ponašanjem odugovlačenja pokazuje da njoj zapravo ni nije do socijalnog dijaloga, niti joj je važno ono što misle građani ili sindikati. Ona je sebi već puno prije današnjeg dana odabrala poslodavce kao prave sugovornike, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kaže da postoje i druge teme o kojima treba razgovarati s predstavnicima sindikata.

- To neodazivanje opravdavaju referendumom o mirovinskoj reformi, ali osobno smatram da je to trenutno sekundarno pitanje. Smatram da trebamo razgovarati o pitanjima poput minimalne plaće, poput plaće u javnim i državnim službama, poput uvoza odnosno kvota radne snage, smatra Aladrović.

Na sindikate su zato ljuti i poslodavci. Kažu da zaustavljaju procese i odluke važne za funkcioniranje tržišta rada.

Za razgovore će biti spremni tek kada Hrvatski sabor u najkraćem mogućem roku odredi datum održavanja referenduma, poručuju iz sindikata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!