12:36 / 14.02.2019.

Autor: HRT

Sindikati razočarani, Uljanikovim radnicima plaće kasne pet mjeseci

Boris Cerovac/Nel Pavletic/PIXSELL

Boris Cerovac/Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko rekao je da sindikati ne prodaju demagogiju kada tvrde da radnici dolaze u Uljanik, da rade, ali da su pothranjeni.
Iako je prvi čovjek novog strateškog partnera Uljanika Tomislav Debeljak na nedavnom sastanku s Upravom i sindikatima u Puli poručio kako je prvi prioritet isplata plaća radnicima, osiguravanje materijala za proizvodnju te plaćanje dugova kooperantima, novca za ni jednu od tih stavku zasad nema, izjavio je to za Hinu predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

-
Nama je svaka sekunda bitna, radnicima Uljanika trebaju biti isplaćene dvije cijele plaće, za prosinac i za siječanj, te razlike plaća za rujan, listopad i studeni. Dakle, govorimo o pet plaća, a oni redovito dolaze na posao i čekaju svoj zarađeni novac. Svi smo razočarani ovom situacijom i smatram da nema više smisla čekati - rekao je Cerovac.

Istaknuo je kako je "neugodno iznenađen izjavama ministra Horvata koji najprije tvrdi da ima modele za isplatu tih plaća, a potom izjavljuje kako u ovom trenutku nema konačnu odluku hoće li Uljanik ići u stečaj ili će se spašavati".

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko rekao je da sindikati ne prodaju demagogiju kada tvrde da radnici dolaze u Uljanik, da rade, ali da su pothranjeni.

- Svi su očito u našoj zemlji postali stručnjaci za brodogradnju, a zapravo svi kupuju poene za predstojeće izbore. Iz cijele priče radnici su ti koji ispaštaju. Dnevno nam iz Uljanika odlazi desetak radnika, pa sada sami računajte koliko ih je do sada napustilo Uljanik grupu - kazao je Šverko podsjetivši još jednom kako je od početka prošle godine Uljanik grupu napustilo više od 1700 radnika.

Inače, premijer Andrej Plenković je izjavio da se očekuju daljnje aktivnosti oko Uljanika, u vezi s programom restrukturiranja i planiranih susreta idućega tjedna u Bruxellesu s Europskom komisijom, a ministar gospodarstva Darko Horvat najavio da će u ponedjeljak i utorak zajednički tim ministarstava gospodarstva i financija, Uprave Uljanika i izabranoga strateškog partnera ići u Bruxelles i s kolegama iz Europske komisije pokušati dogovoriti "jedno međufinanciranje za koje očekuje da se uključi strateški partner".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!