Sporazum RH i SAD trebao bi olakšati trgovinsku razmjenu i potaknuti investitore

08.12.2022.

22:55

Autor: Branka Slavica/Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Foto: HRT / HTV

Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Gotovo tri desetljeća trajalo je lobiranje, a Hrvatska je bila jedina članica Europske unije koja dosad nije imala takav sporazum s SAD-om.

Sporazumom se izbjegava dvostruko oporezivanje, ali i bolje se reguliraju moguće utaje poreza na dohodak. Hrvatski ministar financija Marko Primorac rekao je da je sporazum strateški kamen temeljac i veliko postignuće za ekonomije i tvrtke u objema zemljama, ali i za građane. 

- Ovime se nadamo daljnjem širenju mogućnosti poslovanja i investiranja, ali i ekonomske suradnje u cjelini. SAD i Hrvatska su pouzdani partneri, saveznici i prijatelji od samih početaka naše državnosti. Mi dijelimo iste vrijednosti, rekao je.

- Mnoge tvrtke iz Hrvatske žele doći investirati u SAD - i obrnuto. Ovime se neće plaćati puni porez na obje strane i olakšava se ulaganje. Ima još jedna prednost, kako mi je objasnio ministar Primorac; postoji oko milijun američkih Hrvata, i neki od njih žele se vratiti u Hrvatsku, ili ondje provode neko vrijeme. Ovo će im olakšati isplatu mirovina i platit će manje poreza. Tako im ostaje više novca za potrošnju, Jose W. Fernandez, podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš, State Department.

Hrvatska je prva zemlja s kojom je SAD potpisao ovakav sporazum, nakon provedene porezne reforme u toj zemlji prije nekoliko godina. 

- Naravno, oporezivanja će biti, ali po puno manjim stopama i ratama nego u odnosu na sad. Danas smo imali po 30% poreza po odbitku, a poslije konvencije ćemo imati od nula do 15%, ovisno o vrstama ugovora, rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave. 

Napori koji su doveli do ovakvog ishoda trajali su gotovo tri desetljeća, naša zemlja svoj je prijedlog poslala dok je u Hrvatskoj još trajao Domovinski rat. Doprinos tomu dali su i američki Hrvati.

Franjo Bertović, potpredsjednik Hrvatske bratske zajednice, između ostalog kaže da je to od velike važnosti posebno za one iseljenike koji se žele vratiti u Hrvatsku.

Hrvatska je do jučer bila jedina zemlja Europske unije koja nije imala potpisan takav sporazum s najvećom svjetskom ekonomijom. Sporazum trebaju još ratificirati Hrvatski sabor i američki Senat, što bi u oba slučaja trebala biti samo formalnost.

Osnaživanje gospodarske suradnje 

Očekuje se i da ovaj sporazum dodatno osnaži gospodarsku suradnju Hrvatske i SAD-a, trebao bi olakšati trgovinsku razmjenu i potaknuti investitore.

- Od 1993. do 2022. izravna ulaganja SAD-a u RH nisu bila visoko na ljestvici ulaganja u Hrvatsku. Godina 2022. donijela je veliki pomak ulaganja u Grupu Rimac, biofarmaciju, turizam, IT industriju, a neke hrvatske tvrtke pokazuju sve veći interes za izlazak na američko tržište. Primorac je o tome razgovarao sa zamjenikom guvernera savezne države Maryland koja ima snažnu poslovnu zajednicu koja je također lobirala za ovaj sporazum. Razgovarali su o poslovnim ulaganjima i poreznim olakšicama. Hrvatska je jedna od više od 60 država koje imaju ovu Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, izvijestila je Branka Slavica iz Annapolisa.

Primorac: Povijesan trenutak

- Ovo je povijesan trenutak, ispunjen je jedan od strateških ciljeva za RH, ali i za bilateralne odnose sa SAD-om. To će uvelike pridonijeti razvoju naše gospodarske suradnje, pomoći svima koji su bili obveznici poreza na dohodak i dobit, a potaknut će i bilateralnu razmjenu između zemalja u pogledu trgovine robama i uslugama. Na izradi Konvencije radio je tim stručnjaka, rekao je ministar financija Marko Primorac te je pohvalio obje pregovaračke strane. Dodao je da nije bilo jednostavno te da se od 2020., kada su pregovori pokrenuti, odvijalo pet krugova pregovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!