00:07 / 08.08.2019.

Autor: Mladen Sirovica/HRT

Sirovica: U turizmu se isplati onome tko je u njega ulagao

-

-

Foto: - / -

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci Hrvatsku je posjetilo ukupno 11,5 milijuna turista, što je za 3,7 posto više nego lani, koji su pritom ostvarili 56,87 milijuna noćenja ili 0,8 posto više.
Prema podacima sustava eVisitor, tijekom srpnja Hrvatska je zabilježila ukupno 4,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 0,7% manje nego u istom mjesecu lani, a oni su ostvarili 30,5 milijuna noćenja ili 1,3% manje, objavila je jučer turistička zajednica (HTZ).

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci Hrvatsku je posjetilo ukupno 11,5 milijuna turista, što je za 3,7% više nego lani, koji su pritom  ostvarili 56,87 milijuna noćenja ili 0,8% više.

- Turistički rezultati: Jug i unutrašnjost zadovoljni, Kvarner nešto manje 
- HTZ: U srpnju manje turističkih dolazaka i noćenja

HRT-ov novinar Mladen Sirovica analizirao je turističke rezultate i kazao da su i dalje najpopularniji privatni smještaj i hoteli, ali da su sve zastupljeniji i neki drugi objekti.

- Iako je njihova baza niska, najveći rast bilježe objekti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, 13,4% više dolazaka i 16,7% više noćenja. Oni su sve popularniji jer osim smještaja nude i autentične domaće proizvode, koji su sve traženiji. Hoteli i privatni iznajmljivači bilježe rast broja dolazaka od 6,1%, odnosno 4,7%. No taj je rast znatno skromniji kad je riječ o noćenju. To znači da gostiju ima više, ali u prosjeku ostaju kraće nego prethodnih godina. Podbacili su kampovi - pad od 2,3% u dolascima i 3,1% u noćenjima, kaže Sirovica.

Govoreći o najpoželjnijim odredištima kaže da je najviše gostiju i dalje iz srednje Europe. Naglašava da podaci pokazuju znatnu promjenu u strukturi dolazaka.

- Iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke tradicionalno dolazi najviše gostiju. No zanimljivo je da je u prvih sedam mjeseci iz svake od njih, osim Slovenije, stiglo manje gostiju u odnosu na 2018. Poljaka je, primjerice, bilo gotovo 30.000 manje. Istodobno raste broj gostiju iz nekih drugih država. Turista iz Francuske bilo je gotovo 10% više, Amerikanaca 7,5%, Španjolaca 8%. Ukrajinaca, koji se često spominju i kao poželjna strana radna snaga, bilo je čak 30% više u usporedbi s 2018. godinom.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
S obzirom na posjete pojedinim županijama, najviše je gostiju i ove godine bilo u Istri, koja je ostvarila rast od 2% u dolascima, dok je broj noćenja identičan prošlogodišnjem.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 4,5% više dolazaka, no broj noćenja je samo 0,7% veći. Minusi se bilježe na Kvarneru koji je jedino područje gdje je bilo manje i dolazaka i noćenja. Ono što je mnogo važnije, ali u ovoj fazi i mnogo teže procijeniti, jest prihod od turizma. Manje gostiju ne mora značiti i manje novca u državnoj blagajni i u bilancama onih kojih se bave turizmom. Jedna od ključnih poruka ove sezone jest da se ulaganje u kvalitetu isplati i oni koji su to učinili uglavnom imaju barem jednako dobru sezonu kao prošle godine, rekao je Sirovica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!