19:06 / 09.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prva sjednica NIV-a održana je u Ministarstvu gospodarstva, a to je prvi korak u stvaranju pretpostavki za adekvatnije i dinamičnije povlačenja sredstava iz EU fondova namijenjenog inovatorima.
Prva sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV) održana je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a to je prvi korak u stvaranju pretpostavki za adekvatnije i dinamičnije povlačenja sredstava iz EU fondova namijenjenog inovatorima.

Nacionalno inovacijsko vijeće osnovano je u srpnju ove godine radi koordinacije provedbe Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske (S3) za razdoblje od 2016. do 2020. godine na najvišoj razini upravljanja.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da su dosad već osnovana tri vijeća - Vijeće za inovacije u industriji, Nacionalno vijeće za ljudske potencijale i Nacionalno vijeće za znanost i tehnologije - te se današnjim sastankom NIV-a zaključuje okvir svih vijeća osnovanih s krajnjim ciljem da sredstva koja su nam na raspolaganju kroz strukturne EU fondove dođu u realni poduzetnički sektor.

Ističe pritom i suradnju između tri, odnosno četiri resora - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Ministarstvo gospodarstva, koje do sada u provedbi S3 strategije već ima oko 800 milijuna kuna povučenih sredstava iz strukturnih europskih fondova.

"Nakon što konstituiramo NIV, stvaramo pretpostavke za još tri natječaja iznosa od oko 130 milijuna eura u nadi da tijekom 2019. sav taj novac dođu u Hrvatsku i pokrene novi inovativni ciklus iznosa više od 2,5 milijarde kuna", naglasio je Horvat.

Po njegovim riječima, novi Zakon o istraživačkim projektima polako zaživljava, a do kraja godine očekuju se i svi podzakonski akti kako bi poduzetnici, ali i institucije, koristili porezne olakšice za svaku investiciju koja ide u istraživanje i u razvoj.

"To je bitno napraviti prije kraja ove godine kako bi 2018. godina ušla u sustav poreznih olakšica. Već 2019. želimo da investiranje na takav način dosegne jedan veliki udio u krajnjem cilju, a to je investiranje u istraživanje i razvoj negdje na razini oko 1,4 posto bruto domaćeg proizvoda", zaključio je Horvat.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smatra da je zadaća NIV-a da se domaći poduzetnici inovatori, kako veliki tako i mali, u Hrvatskoj osjećaju dobro, da stvarno koriste znanja i tehnologije i istraživanja koja su razvijena u svijetu u Hrvatskoj te im ovdje daju dodanu vrijednost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!