11:12 / 31.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Skalicki: Hrvatska mora osigurati energetsku stabilnost zemlje

-

-

Foto: - / -

Radovi na kopnenom dijelu LNG terminala na Krku trebali bi početi već u ožujku ove godine, a terminal bi trebao profunkcionirati početkom 2021.
Jučerašnje Vladine odluke o prvoj fazi LNG pojekta te o istraživanju ugljikovodika na području Dinarida analizirane su u emisiji "U mreži Prvog". Bilo je riječi i o dugo očekivanoj energetskoj strategiji i Zakonu o privatizaciji Ine.

Gosti emisije bili su direktorica LNG-a Hrvatska Barbara Dorić, izvršni voditelj izrade analize i podloge za izradu energetske strategije Mario Tot te energetski stručnjak Miro Skalicki.

Radovi na kopnenom dijelu LNG terminala na Krku trebali bi početi već u ožujku ove godine, a terminal bi trebao profunkcionirati početkom 2021. Direktorica LNG terminala Barbara Dorić komentirala je slab interes za zakup kapaciteta.

- Ovih 20% ukupnih kapaciteta što je sada ostvareno dovoljno je da bi se s projektom nastavilo. Naravno da bi bilo bolje da je zakup veći jer je onda i matematika i sama ekonomija projekta drugačija, naglasila je.

- Hrvatska mora osigurati energetsku stabilnost zemlje jer ti isti koji se danas bune, koliko će to koštati, da jednog dana nema plina zbog tih problema, ti isti bi vikali - što je država napravila da sad nemamo plina, ističe Skalicki. 

Dorić je naglasila kako je predviđeno trajanje radova 18 mjeseci.

Što se tiče Vladine odluke o istraživanju ugljikovodika na području Dinarida, Dorić je istaknula kako je to samo nastavak istraživanja koje je počelo u 11. mjesecu.

- Intenzivno se nastavilo s novim investicijama u istraživanja koja bi posljedično mogla rezultirati novom proizvodnjom. Mi moramo biti svjesni da u današnjem trenutku Hrvatska proizvodi malo manje od 40% svojih potreba za plinom, dok smo samo dvije godine unazad proizvodili oko 60% naših potreba, što znači da ova proizvodnja koja je postojeća znatno pada. Ona pada stopom od nekakvih 8% godišnje, istaknula je Dorić. 

Skalicki je dodao da, ako uspoređujemo današnju proizvodnju nafte i zadnju prijeratnu 1990., proizvodnja je pala pet puta. Da je Hrvatska uspjela zadržati proizvodnju koju je imala 1990., mi bismo danas bili samodostatni, zapravo Hrvatska ne bi ni trebala uvoziti.

- Ako država ne osigura nove izvore i nekakvu lokalnu domaću proizvodnju, jednog dana se možemo naći u problemima, naglasio je. 

Tot je rekao kako se energetska strategija odnosi na rok do 2030. godine, s pogledom na 2050. 

- Osnovna ideja u strategiji je smanjenje emisije stakleničkih plinova i u tom smislu smo analizirali koje su to opcije i u kojem razdoblju Hrvatska može pridonijeti smanjenju emisija. Općeniti je zaključak da će se u idućih 10, 20, 30 godina manje koristiti fosilna goriva, ali će i dalje figurirati u našoj strategiji i dalje će figurirati u svim sektorima potrošnje, rekao je Tot te dodao kako će se povećati udio obnovljivih izvora energije na hrvatskom teritoriju i tako ćemo pridonijeti povećanju vlastite opskrbljenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!