Najviše otkazanih letova sa skandinavskog tržišta

19.07.2022.

07:00

Autor: Ivica Đuzel/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Skandinavci otkazuju

Skandinavci otkazuju

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Iako ovoga ljeta ima dosta poremećaja u zračnom prometu, splitska zračna luka u srpnju ostvaruje sjajne rezultate. Samo prošloga vikenda: 200 zrakoplova i oko 50 tisuća putnika. Najviše otkazanih letova bilo je sa skandinavskog tržišta, no neki su ipak uspjeli stići na Jadran.

Nije nimalo jednostavno doći do Splita jer SAS svaki dan otkazuje letove zbog nedostatka radne snage. Tako je bilo i u subotu i nedjelju.

- Danas je desetak letova SAS-a otkazano, putnici su zbrinuti, avio-prijevoznik čini sve da je zamjenski preveze do željene destinacije, rekao je Mate Melvan, Zračna luka Split.

Osim putnika u problemu su i agencije koje su prodavale aranžmane jer karte su plaćene.

- Nisu svi hrabri uzeti auto i doći u Dalmaciju. Moram priznati da 70 posto njih kojima je otkazan let su ipak došli, to Vam je 2500 kilometara, ali neki nisu došli i tu se povlači priča, pitanje povrata novca..., rekla je Anamarija Latinčić, vlasnica putničke agencije.

Svjesni su problema i u HTZ-u. Već su održani i sastanci. Nužna je, poručuju, dobra komunikacija.

- Tu će biti potrebna dobra komunikacija u agencijama koje su obuhvaćene ovim problemom i samih avio-prijevoznika i rješavati problem na razini njihovih međusobnih odnosa kroz zakup sjedala i mogućnost da se taj problem riješi kroz kompenzaciju na nekim budućim letovima ili prijenosom na iduću sezonu, rekao je Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a.

Osim SAS-a i nizozemski KLM objavio je da će u kolovozu ukinuti do 20 dnevnih letova prema europskim odredištima zbog nedostatka radnika. Sve to ipak ne bi smjelo znatnije utjecati na našu sve bolju turističku statistiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!