08:58 / 28.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Šket: Najvažnije je da se napokon donese odluka o Uljaniku!

-

-

Foto: - / -

Na pitanje je li stečaj skuplji od restrukturiranja, Šket je naglasio da je teško usporediti ta dva modela.
Danas je dan odluke za Uljanik i 3. maj, mnogi tvrde da će biti otvoren stečaj i da vVada više ne može stati iza restrukturiranja i spašavanja škverova. Stečajni upravitelj Darko Šket objasnio je što bi stečaj mogao značiti za radnike i brodogradilišta.

-
U priličnom broju slučajeva stečaj je nastavak agonije tvrtke u nedogled, ali ima i niz slučajeva u kojima stečaj znači novi početak. Ako se pokrene na vrijeme, ako postoji neka jezgra zdravog poslovanja, stečaj može biti prekid agonije i početak novog ciklusa - naglasio je Šket.

Na pitanje postoje li dodirne točke između Peveca koji je on kao stečajni upravitelj spasio i Uljanika, Šket je odgovorio da se radi o potpuno različitim slučajevima - u brodogradnji je ciklus izgradnje broda veoma dugačak i potrebno je osigurati financiranje. To će biti najveći izazov, kaže, bez obzira na to hoće li se proglasiti stečaj ili ići u restrukturiranje. Izazov je osigurati novac za privremeno financiranje u restrukturiranju i ekonomsku analizu te osnovu za nastavak.

Na pitanje je li stečaj skuplji od restrukturiranja, Šket je naglasio da je teško usporediti ta dva modela.

- Stečaj ne mora biti skup ako se nastavi poslovanje. Nije nemoguće napraviti za to plan, postoje više modela, ali odluka nije donesena pa je prerano o tome govoriti - kaže.

Naglasio je da pri isplati tražbina i otpremnina radnici imaju prednost, no ako postoje hipoteke, pitanje je ima li dovoljno imovine da se isplate pune zaostale plače i otpremnine. Isto se događa i kada je i riječ o prodaji.

Napomenuo je i da stečajni zakon omogućuje različite modele u kojima se može prodati imovina kao cjelina pa se kupac obavezuje da se podmire obveze u tom društvu.

Sindikati i radnici kontaktirali su sa Šketom, bilo je govora da će on možda i biti stečajni upravitelj, ali on je naglasio da su ragovori bili samo konzultativni, da su privremeni stečajni upravitelji imenovani.

- Predugo traje to donošenje odluke, svaki dan sve je teža situacija, još teži jaz, sve će biti teže provesti i restrukturiranje i stečaj te vratiti poverenje  stranim investitorima da izgradnju brodova povjere brodogradilištima. Gubi se kredibilitet, država će se morati pojaviti opet u nekom obliku osim ako se brodogradilište ne privatizira potpuno pa netko drugi ne preuzme definiranje odnosa s partnerima. Bitno je da se što prije donese odluka, zaključio je Šket!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!