07:00 / 02.03.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV

Deseci tona krumpira propadaju

Stala prodaja krumpira

Stala prodaja krumpira

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Proizvođači krumpira sa sjevera zemlje na rubu su - 70 posto krumpira nisu prodali. Krumpir gnjili u skladištima, prodajna je cijena mizerna. U Belici kažu da će čak 30 tisuća tona krumpira baciti. Nezadovoljni su i mali OPG-ovi jer su sajmovi zatvoreni.


Prinosi krumpira prošle su godine na sjeveru bili rekordni - poljoprivrednici su do vrha napunili svoje garaže i skladišta. No, zbog aktualne pandemije i zatvorenih sajmova, prodaja je stala. 

- Živimo od sajmova, a sajmovi su zatvoreni, od 27. studenog stoje dva kamiona. Ja hodam u Veliku Goricu na sajam, tata hoda u Biškupec kod Varaždina. Ideju čekovi, a sad sve stoji, kaže Zoran Težak iz Vidovca. 

- Restorani ne rade, turizma nema, a to je veliki potrošač. Nije se dogodio turizam i mi smo pali, zaključuje.


 Pandemija je pomrsila račune i međimurskim proizvođačima. Prodaja im je strahovito podbacila. Čak sedamdeset posto krumpira još čeka kupca.

Čak 150 kamiona trebali su Beličanci poslati u Ukrajinu, no plan im je propao. Otišlo ih je tek nekoliko.  I taj su krumpir pokušali prodati za 60 lipa dok je, kažu Međimurci, proizvođačka cijena dvostruko veća.

- S ovom cijenom, i ako se uspije sve prodati, a čisto sumnjam, jer sve ide prema kraju, ne može se platiti niti sjeme, a ni umjetno gnojivo, kaže Milan Šafarić iz Belice.

Kupaca nema, a krumpir polako gnjili. Procjenjuje se da će ga samo u Međimurju propasti 30 tisuća tona.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!