Skladište plina Okoli na dan 10. kolovoza zapunjeno 61 posto

11.08.2022.

13:32

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Podzemno skladište plina Okoli

Podzemno skladište plina Okoli

Foto: HRT / HRT

U skladištu plina Okoli na dan 10. kolovoza ove godine bilo je utisnuto ukupno 2,63 milijardi kilovatsati (kWh) plina, što znači da je bilo na razini zapunjenosti od 61 posto, podaci su Podzemnog skladišta plina Okoli.

Na jučerašnji dan utisnuto je u skladište nominalno 38,15 milijuna kWh plina, a s obzirom da je povučeno 1,78 milijuna, dnevni saldo utiskivanja iznosio je 36,38 milijuna kWh.

To daje ukupnu zapunjenost jedinog hrvatskog skladišta plina s 2.629.067.262 kWh plina ili 61 posto, podaci su s internet stranice Podzemnog skladišta plina Okoli.

Prema preporukama Europske komisije i odluci hrvatske Vlade, skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 90 posto zapunjenosti.

Vlada je početkom lipnja naložila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da nabavi 270,8 milijuna prostornih metara prirodnog plina (otprilike 2,5 mlrd kWh) i uskladišti ga u PSP Okoli, kako bi se na domaćem tržištu tijekom zime omogućila nesmetana opskrba. Potkraj srpnja premijer Andrej Plenović izjavio je da se skladište puni prema planu, za što je odgovoran HEP, a sve prati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Okoli se ubrzano pune plinom pa je tako u odnosu na kraj srpnja utisnuto više od milijardu kWh novih količina plina. Ipak, u usporedbi s 10. kolovoza 2021., zapunjenost skladišta zasad je niža za 683 milijuna kWh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!