Škripavac najprodavaniji sir, uz bok ličkoj janjetini

19:28 / 25.12.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Pravi lički škripavac

Pravi lički škripavac

Foto: HTV / HRT

Uz ličku janjetinu i krumpir još je jedan proizvod iz Like dobio europsku zaštitu - sir škripavac. To je već 32. hrvatski proizvod s europskom markicom, a ličkim bi sirarima trebao osigurati bolji plasman na tržište i veću cijenu. Osmeročlana obitelj Kolačević nada se da će tu priliku i iskoristiti.

Tek je nekoliko naseljenih kuća u Kalinovači podno Velebita, a samo u jednoj šestero djece. Upravo na tom gospodarstvu radi se najbolji škripavac u Lici. Martina i Nikola Kolačević, oboje agronomi - deset godina stvaraju sir kojem se vraćaju vjerni kupci iz Gospića i iz cijele Hrvatske.

- Škripavac je definitivno top, to je nama najprodavaniji sir i njega radimo. Sigurno 80 posto od svega što radimo bude škripavac, kaže Martina. A da bi sir škripao pod zubima, moraju se poštovati određena pravila u proizvodnji.

- Na način da se gruš nakon rezanja dogrijava na više temperature, preko 41 stupanj. Sve to skupa rezultira gumenastom strukturom i škripavošću dok se jede, objašnjava Nikola.

Da bi dobili oznaku ličkog škripavca proizvođači se moraju prijaviti za certifikat. Ivana Starčević, voditeljica LAG-a Like, kazala je kako postoji točan plan kontrole prema kojem svaki proizvođač treba postupati. Tim procesom zaštićena je specifikacija ličkog škripavca.

Tako se škripavac u Lici svrstao uz bok janjetini i krumpiru s eurposkom markicom geografskog podrijetla i samim time trebao bi si na tržištu osigurati bolju cijenu. Nada Murgić, tajnica Udruge malih sirara Lički škripavac, smatra da takav sir, koji iza sebe ima garanciju kvalitete i porijekla - mora biti i bolje plaćen.

Proces dobivanja eurposke markice, koji su pokrenuli lički LAG i mali sirari uz Ministarstvo poljoprivrede, trajao je šest godina. To će ozbiljni proizvođači, poput Kolačevića, od sada vrlo rado istaknuti na svojim vrhunskim proizvodima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!