14:27 / 11.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Skuplja hrana i gorivo pojačavaju rizik nemira

Trgovina - ilustracija

Trgovina - ilustracija

Foto: 1000 Words / Shutterstock

Poskupljenje goriva i hrane moglo bi pokrenuti val nemira, posebno u skupini gospodarstava u nastajanju, sa srednjim dohotkom, poput Brazila ili Egipta, pokazalo je izvješće savjetodavne tvrtke Verisk Maplecroft.

Čak tri četvrtine zemalja s visokim ili ekstremnim rizikom nemira do četvrtog tromjesečja ove godine zemlje su srednjeg dohotka, prema definiciji Svjetske banke, navodi Verisk Maplecroft.

- Za razliku od zemalja s niskim dohotkom, one su bile dovoljno bogate da građanima osiguraju socijalnu zaštitu u pandemiji, a sada imaju teškoća s održavanjem visoke socijalne potrošnje, ključne za životni standard velikog dijela njihovog stanovništva, zaključuju.

Argentina, Tunis, Pakistan i Filipini također su među zemljama koje valja pratiti u sljedećih šest mjeseci, rekli su autori, zbog njihove velike ovisnosti o uvozu hrane i energije.

Sličnom pritisku izloženi su i Libanon, Senegal, Kenija i Bangladeš.

Autori izvješća navode Šri Lanku i Kazahstan kao primjere zemalja srednjeg dohotka koje su već u ovoj godini svjedočile nemirima.

U Šri Lanci napetost je eskalirala zbog rasta cijena hrane i goriva, dok je prosvjede u Kazahstanu izazvao pokušaj smanjenja subvencija za gorivo.

Ruski rat u Ukrajini ubrzao je rast cijena hrane, koje su u veljači i u ožujku dosegnule najvišu razinu otkada se prate podaci, navodi Verisk Maplecroft, istaknuvši i nagli rast cijena energije.

Nemiri bi mogli omesti potencijalni oporavak gospodarstva i odvratiti ulagače usredotočene na čimbenike okoliša, društva i upravljanja (ESG), navodi se.

- Neke zemlje mogle bi biti zarobljene u začaranom krugu, budući da ih pogoršani društveni i pokazatelji upravljanja pretvaraju u izopćenike, ometajući priljev kapitala potreban za poboljšanje stanja u gospodarstvu i za podmirivanje potreba društva, napisali su autori.

- Rješenje sukoba nije na vidiku i globalna kriza troškova života nastavit će se i u dobrom dijelu 2023. godine, navodi se u izvješću.

Izvješće je pokazalo i da je više od 50 posto od gotovo 200 zemalja obuhvaćenih istraživanjem svjedočilo učestalim nemirima od izbijanja pandemije covida 19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!