Skuplja zrakoplovna putovanja ne obuzdavaju potražnju

09.08.2023.

13:50

Autor: Hina/E.P.C.

Procvat zračnog prometa unatoč visokim cijenama

Procvat zračnog prometa unatoč visokim cijenama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Procvat turističkih putovanja nakon pandemije i visoke cijene avionskih karata ne pokazuju naznake usporavanja ni u sljedećoj godini, unatoč gospodarskoj neizvjesnosti i sve manjoj ušteđevini kućanstava.

Prema Međunarodnoj udruzi u zračnom prometu, zračna putovanja dosegla su ove godine 90 posto razine kakva je bila prije pandemije. Oporavak su predvodili posjetitelji južne Europe iz hladnijih klimatskih područja, unatoč visokim temperaturama, te američki turisti.


- Nakon pandemije brojni su ljudi promijenili prioritete i usredotočili se na potrošnju na putovanja, rekao je Dan McKone iz L.E.K. Consultinga.


Potrošnja vezana uz putovanja mogla bi se 2024. intenzivirati  


Nedavna anketa tvrtke Amadeus pokazuje kako 47% ispitanika smatra da su međunarodna putovanja prioritet u 2023. i 2024. godini, dok je prošle godine tako razmišljalo 42% ispitanika. 


Amadeus je istraživanje proveo među putnicima iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Singapura.


Takvi su trendovi povećali tromjesečne zarade turističkih kompanija, a operateri krstarenja, poput Royal Caribbeana izvijestili su o rekordnim rezultatima. 


Rekordni prihodi putničkih operatera 


Putnički operateri Booking Holdings i Airbnb objavili su da su im prihodi porasli za 27 posto, odnosno 18 posto, dok zračni prijevoznik Delta i hotelski lanac Marriott International očekuju snažnu buduću potražnju.


Njemački prijevoznik Lufthansa priopćio je da rezervacije za ostatak godine premašuju 90% razine prije pandemije i da se ljetna sezona produljuje do listopada.


United Airlines ove jeseni proširuje pokrivenost Pacifika novim letovima za Manilu, Hong Kong, Taipei i Tokio.


Općenito se procjenjuje se da će globalna potražnja za putovanjima u 2023. na godišnjoj razini porasti za 22% i za šest posto u 2024. godini, objavila je agencija Moody's. 


Pritom je malo vjerojatno da će cijene karata, koje su u nekim slučajevima od pandemije porasle čak za dvoznamenkasti postotak, naglo pasti.


Hayley Berg iz online putničke agencije Hopper, ove jeseni za putnike u Europu i Aziju ne očekuje značajno smanjenje cijena. 

Procjenjuje da će cijene zrakoplovnih karata na dugim međunarodnim rutama ostati visoke dok ponuda ne premaši razine prije pandemije, potražnja se normalizira, a cijene zrakoplovnih goriva dodatno padnu.


Slaba točka su unutarnja putovanja u SAD-u, budući da je kraj ograničenja testiranja na COVID19 oslobodio nagomilanu potražnju Amerikanaca za odlaskom na odmor u inozemstvo.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!