Skuplji prijevoz za otoke, troškovi odražavanja državnih linija već su narasli

19.04.2022.

19:46

Autor: Ivana Šilović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Putne karte za osobe skuplje četiri kune, a za vozila osam kuna - bez obzira na odredište. Za otočane je nešto povoljnije.

- Nakon niza poskupljenja stiglo je i ono očekivano za prijevoz na moru. Prihvaćen je zahtjev linijskih brodara za povećanjem cijena na ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih te 10 brodskih linija. Nije riječ o dramatičnom povećanju cijena, ali nije ni malo za primjerice jednu obitelj. Za ilustraciju cijena karte za osobni automobili i obitelj s dvoje male djece do Staroga Grada na otoku Hvara sada je 387 kuna, a bila je 367 kuna, naravno u jednom smjeru, no ovo je samo cijena koja će vrijediti do prvoga lipnja kada započinje ljetni red plovidbe i kada bi po nekoj navici ali i najavama opet sve trebalo poskupjeti za 20-tak posto. Za otočane i djelatnike javnih službi cijene su upala manje i iste su cijelu godinu, neće se mijenjati. Reakcije su očekivane, inače je na otocima sve skuplje posebno hrana, zbog troškova prijevoza, a sada će biti još skuplja tako da sve one lijepe priče o povratku života na naše otoke kada nije sezona padaju u vodu. Jednako tako otočani se godinama pitaju što je s obnovom flote primjerice Jadrolinije i kako to da se do otoka Visa i dalje plovi dulje od dva sata kao i prije 30 ili 40 godina, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Ivica Đuzel

- Do dvije kune za otočane i javne službe, obzirom na situaciju, bilo je pitanje trenutka. Zadnju korekciju cijena imali smo 2010. godine. To je loša ideja, ja idem svaki dan. Neće utjecati na poslovanje, rekla je Jelena Ivulić, Jadrolinija Split.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će cijene skočiti. Troškovi odražavanja državnih linija od sirovina do goriva već su narasli.

- Išlo se s minimalnim poskupljenjem. Bilo je varijanta koje bi bile veći udar, ali ovo je najbolje rješenje. Moramo osigurati opstojnost Jadrolinije kao i drugih brodara, naglasio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

- Odrazilo se i na linijski promet. Cijene se nisu mijenjale zadnjih 20 godina. Udovoljili smo zahtjevu linijskih brodara. Ako sada idete do Supetra, karta je bila 28 kuna, sada će biti 32 kune, istaknula je Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni i linijski pomorski promet.

U sezoni, od početka lipnja do rujna, to će se poskupljenje udvostručiti. Do Supetra karta je bila 35 kuna.

- Bit će veća za 8 kuna, ali to je za naše turiste samo jedan euro. Mislim da radi toga nitko neće odustati od putovanja prema našim otocima, rekla je Vidović.

Tako ne misli Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. Zakon obalnog linijskog prometa kaže propisuje drugačije.

- Stoji da su otočne karte 50 posto od izvansezonskih današnjim poskupljenjem pogotovo na trajektnim linijama. Toga nema, ne konzumira se zakon da otočani imaju pravo sa svojim autima na druge linije i otoke, rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Svi se ipak nadaju da će ovo poskupljenje biti jedino iznenađenje za najavljenu odličnu turističku sezonu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!