Produžen mandat članovima Upravnog odbora Fortenove grupe

12.01.2023.

17:59

Autor: P.F./Hina/HRT

Fortenova grupa

Fortenova grupa

Foto: Dnevnik / HRT

Skupština imatelja depozitarnih udjela Fortenova Group STAK Stiching u Amsterdamu, krajnjeg vlasnika Fortenova grupe, izglasali su niz odluka, među kojima i produženje mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na šest godina.

Kako su izvijestili iz Fortenova grupe, predložene odluke izglasane su većinom od preko 77% prisutnih glasova.

U priopćenju podsjećaju da na dvije prethodne skupštine dioničara na kojima su bile predložene iste odluke, a koje su održane 18. kolovoza i 30. kolovoza 2022., za izglasavanje nije bilo potrebne većine jer sankcionirani dioničar SBK Art, pod kontrolom ruske Sberbanke, koji raspolaže sa 42,5% glasova, zbog sankcija nije mogao pristupiti glasovanju.

Sukladno statutu STAK-a, danas održana skupština bila je treća po redu s istim dnevnim redom i za izglasavanje odluka bila je potrebna 75-postotna podrška svih prisutnih dioničara.

Tako su dioničari Fortenova grupe s pravom glasa izglasali niz odluka koje će na korist kompanije i svih nesankcioniranih dioničara olakšati donošenje odluka na budućim skupštinama, omogućiti daljnju konsolidaciju strukture i poslovanja Fortenova grupe te osigurati pravovremeno donošenje ključnih poslovnih odluka, ističe se u priopćenju.

Zahvaljujući odlukama Skupštine sada će biti moguće nove akvizicije i spajanja ili prodaja imovine do maksimalnog iznosa od 500 milijuna eura u 2023., uz prethodnu odluku Upravnog odbora Fortenova grupe, a stvoreni su i preduvjeti za refinanciranje postojećeg duga Fortenova grupe i rješavanje raznih financijskih obveza, također uz prethodno odobrenje Upravnog odbora, navodi se.

Dioničari su s nešto više od 77% glasova svih prisutnih dioničara izglasali i produženje mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na šest godina te izabrali na sljedeći šestogodišnji period Fabrisa Peruška, Pavu Vujnovca, Damira Spudića, Maksima Poletaeva i Vsevoloda Rozanova te su i tim odlukama osigurali funkcioniranje Upravnog odbora u sljedećem periodu.

U priopćenju se navodi kako je Skupštinu obilježio interes dioničara koji je bio veći nego na prijašnjim skupštinama, kao i veliko suglasje dioničara oko predloženih odluka, što potvrđuje i činjenica da je od ukupno 594 dioničara samo njih 12, odnosno 2% od ukupnog broja dioničara, glasalo protiv nekih od odluka.

Tako je prihvaćenim odlukama, između ostalog, olakšano operativno poslovanje kompanije te je produžen mandat članovima Upravnog odbora Fortenova grupe koji je bio pred istekom.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je kazao kako menadžment Fortenova grupe, uz povjerenje vlasnika, ostaje fokusiran na izvrsnost u poslovnoj realizaciji.

Kada je riječ o konkretnim projektima, prioritet svakako ima refinanciranje zaduženja i daljnje širenje poslovanja, koje ćemo sada biti u mogućnosti ostvariti bez obzira na sankcioniranog dioničara bez prava glasa, koji više ne može svojom nemogućnošću glasovanja blokirati normalno poslovanje kompanije, rekao Peruško po održavanju skupštine imatelja depozitarnih udjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!